Βαθιές τομές στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας

19:13 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Βαθιές τομές στο πεπαλαιωμένο από το 1976 σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το οποίο κοινοποίησε, σήμερα, Δευτέρα, στις εκπαιδευτικές οργανώσεις Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης τις προτάσεις του οι οποίες κύρια στοχεύουν σε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα ενώ των εισηγήσεων ξεχωρίζει αυτή η οποία καταργεί την αρχαιότητα ως το κυρίαρχο κριτήριο για την προαγωγή των εκπαιδευτικών.

Σε

διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους είπε ότι, θεωρώντας πολύ σημαντικό το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η οποία θα οδηγήσει και στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά σε συνεργασία με την Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ, Ολυμπία Στυλιανού, τον διάλογο αρχικά με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και μετά στα συμβούλια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

«Να είστε βέβαιοι ότι με καλή θέληση, διότι όλοι κατανοούν το πρόβλημα που υπάρχει, μπορούμε, ναι, να δώσουμε ένα πολύ καλύτερο, πιο σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών μας και των σχολικών μονάδων για να πετύχουμε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα με εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους και κατάλληλα στελεχωμένες τις σχολικές μονάδες με τους καλύτερους να καταλαμβάνουν τις θέσεις προαγωγής», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Αναλύοντας το «νέο, σύγχρονο, ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο», όπως το χαρακτήρισε σύστημα αξιολόγησης, «όχι μόνο του εκπαιδευτικού αλλά και του εκπαιδευτικού έργου» ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι προτείνεται «η εισαγωγή ενός συστήματος εσωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις εκπαιδευτικά ανεπτυγμένες χώρες».

Ο κ. Δημοσθένους εξήγησε ότι «με την εισαγωγή του συστήματος εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, το ΥΠΠ επιδιώκει την μετατόπιση της έμφασης της αξιολόγησης από τον εκπαιδευτικό ως άτομο στο εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στις σχολικές μονάδες».

Στις προτάσεις προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις συγκαταλέγεται η εισαγωγή συστήματος «υποστήριξης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, αναγνωρίζοντας ότι ένας εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα βελτίωσης όχι μόνο στα αρχικά στάδια αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του».

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «για τις ανάγκες αυτού του συστήματος δημιουργείται η θέση του Παιδαγωγικού Συμβούλου στις σχολικές μονάδες ο οποίος θα επιτελεί ρόλο μέντορα και επιμορφωτή για τον εκπαιδευτικό, θα παρέχει υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς, θα αποτελεί τον πραγματικό καθοδηγητή, την πηγή του προβληματισμού, της βελτίωσης και της αλλαγής των εκπαιδευτικών και των σχολείων».

Με βάση τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και τα όσα είπε ο αρμόδιος Υπουργός, «εκσυγχρονίζεται το σύστημα αξιολόγησης για μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών, δίνοντας σε αυτή τη διαδικασία ουσιαστικό περιεχόμενο».

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «σε επίπεδο σχολικής μονάδας οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα στηρίζονται από τους Παιδαγωγικούς

Keywords
Τυχαία Θέματα