Τσακιτζί : Λύση ή απομόνωση

10:52 14/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ευθύνες και στις δύο πλευρές για τη μη επίτευξη λύσης επέρριψε ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Μεχμέτ Τσακιτζί σε δηλώσεις του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Ντουζέν. Την ίδια ώρα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών.

Ο κ. Τσκιτζί σημείωσε ότι σε περίπτωση που διακοπούν οι σημερινές διαπραγματεύσεις, τότε και οι δύο ηγέτες θα πρέπει να παραιτηθούν. Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται τελευταία περί σχεδίου Β και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, καθώς και τα περί επίτευξης λύσης συνομοσπονδίας, τα χαρακτήρισε ως μη εφικτά, τονίζοντας ότι

μόνο δύο επιλογές υπάρχουν σήμερα ενώπιον των Τ/κ: επίτευξη λύσης ομοσπονδίας ή συνέχιση του σημερινού στάτους κβο.

Η συνέχιση του στάτους κβο δεν αποτελεί ουσιαστικά επιλογή για τους Τ/κ, αφού από τη μια υπάρχει η επιλογή της ένταξής τους στην ΕΕ σε περίπτωση λύσης και ακόμα και η ανάληψη εκ μέρους τους της Προεδρίας της ΕΕ το 2026, ενώ η άλλη επιλογή είναι μια ζωή πλήρως απομονωμένη από τον κόσμο, πρόσθεσε. Ανέφερε τέλος ότι το όραμα του κόμματός του είναι η επίτευξη λύσης και η ΕΕ.

Το φυσικό αέριο πιθανή πηγή λύσης

Όσον αφορά τις έρευνες για πετρέλαιο που διενεργεί το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα, ο αρχηγός του ΚΚΔ είπε πως ορθά γίνονται αυτές οι έρευνες, σημειώνοντας ότι ο εντοπισμός πετρελαίου ή φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και λύση του Κυπριακού.

Η «διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, σφετερίζεται – ισχυρίστηκε – τα δικαιώματα των Τ/κ. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της χρήσης των εσόδων από το φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση του πληθυσμού που θα μετακινηθεί μετά τη λύση. Κατά τον κ. Τσακιτζί, το πετρέλαιο, παντού και πάντα, προκαλεί εντάσεις, κάτι που εξυπηρετεί τα δυτικά κράτη.

Ανέκαθεν, είπε, οι Κύπριοι έκαναν λάθη και τα πλέον σοβαρά αυτών διαπράχτηκαν από τους Ε/κ, όπως υποστήριξε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 13 σημεία το 1963, το πραξικόπημα, τις προτάσεις για καντόνια, την απόρριψη του σχεδίου Αναν. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι και οι Τ/κ διέπραξαν λάθη, αλλά, όπως υποστήριξε, αυτά δεν ήταν ικανά να αλλάξουν τη μοίρα της χώρας.

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες ώσπου να βρεθεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση στην εξεύρεση αυτής είναι εις βάρος των Τ/κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα