Τράπεζα της Αγγλίας: Οι τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαια

21:37 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Oι βρετανικές τράπεζες πρέπει να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια το συντομότερο δυνατό γιατί το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, παρά τη δράση που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να στηρίξει την ευρωζώνη, δήλωσε την Παρασκευή η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής

της Τράπεζας της Αγγλίας.

Oπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Επιτροπή ανέφερε ότι οι τράπεζες προχώρησαν όσον μπορούσαν στη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω του περιορισμού μισθών και μερισμάτων και κάλεσε την Κυβέρνηση να της δώσει τη διακριτική ευχέρεια να υποχρεώσει τις τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαια αν αρνηθούν.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν ζήτησε να της δοθεί το δικαίωμα άμεσης επέμβασης στην αγορά για στεγαστικά δάνεια, ανησυχώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πολιτική αναταραχή σε περίπτωση που η αγορά σπιτιών γινόταν ακόμη πιο δύσκολη.

Από του χρόνου το χρηματοοικονομικό σώμα θα γίνει ο επικεφαλής χρηματοοικονομικός επόπτης ως μέρος μιας δραστικής αλλαγής στον έλεγχο των τραπεζών που επήλθε στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μια νέα γενιά εποπτικών οργάνων που ιδρύονται ανά το παγκόσμιο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση κινδύνων για ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε να καλυφθούν κενά που υπήρχαν στο προηγούμενο σύστημα εποπτείας που επικεντρωνόταν στην κακοδιαχείριση συγκεκριμένων δανειστών.

Η Επιτροπή, σε παρόμοιο σχόλιο που έκανε προηγούμενα και η Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ότι οι εντάσεις στη χρηματοοικονομική αγορά έχουν ελαττωθεί μετά τη διοχέτευση εκ μέρους της ΕΚΤ ενός τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την τελευταία συνεδρία της το Δεκέμβριο.

Αυτή η κίνηση βοήθησε τις βρετανικές τράπεζες να βρουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και αναζωογόνησε τις μετοχές τους κατά ένα τρίτο, ενώ παράλληλα ήταν φθηνότερο να ασφαλιστούν έναντι αδυναμίας τους να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

«Η Επιτροπή συμφώνησε ωστόσο ότι οι συνθήκες παραμένουν ευάλωτες», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

«Παραμένουν ερωτηματικά όσον αφορά στα χρέη και την ανταγωνιστικότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών. Τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε αυτές τις χώρες… πρέπει να επαγρυπνούν ιδιαίτερα ως προς την ανάγκη να συγκεντρώσουν κεφάλαια», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα