Συρία – Λευκορωσία συζήτησαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

20:26 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στη Λευκορωσία ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Σε σχέση με τη Συρία, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα, στα οποία, μεταξύ άλλων, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εξελισσόμενη κατάσταση στη χώρα αυτή και καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες βίαιες επιθέσεις και τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το συριακό καθεστώς. Επίσης,

εκφράζει την ανησυχία του για την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, καλωσορίζει τις ενέργειες του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, επαναλαμβάνει την έκκλησή του για υιοθέτηση ψηφίσματος από το Σ.Α. του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία και εκφράζει την υποστήριξη του προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Στην παρέμβασή της η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία της Κύπρου για την εντεινόμενη βία και την κλιμάκωση της κατάστασης στη χώρα. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την κατάσταση στη Συρία. Περαιτέρω η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους ομολόγους της στο Συμβούλιο για το πρόσφατο ταξίδι της στο Λίβανο, όπου διαπίστωσε την έντονη ανησυχία της γειτονικής χώρας σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Επανέλαβε, τέλος, την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ σε σχέση με τη χώρα και αναφέρθηκε στο στρατηγικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η εκκένωση πολιτών της ΕΕ από τη Συρία.

Αναφορικά με τη Λευκορωσία, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται πακέτο κυρώσεων κατά επιχειρηματιών, εταιρειών και κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι συνδέονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για άμεση αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και αποφυγή κατασταλτικών μέτρων κατά της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και καλεί τις Αρχές της χώρας να ξεκινήσουν ένα εθνικό διάλογο και να συνεργαστούν με τον ΟΑΣΕ.

Στη συνεδρία υιοθετήθηκαν επίσης Συμπεράσματα για την περιοχή Σάχελ της Αφρικής, στα οποία, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στην περιοχή και αναγνωρίζει ότι η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η φτώχεια αποτελούν τις κύριες προκλήσεις για τη σταθεροποίηση των χωρών της Δυτικής Αφρικής και του Σάχελ. Περαιτέρω, εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και ιδιαίτερα στο Μάλι και χαιρετίζεται η εμπλοκή της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα δε εκφράζεται ενεργή υποστήριξη των περιφερειακών στρατηγικών για ανάπτυξη.

Στο γεύμα εργασίας του Συμβουλίου, στο οποίο προσκλήθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αντηλλάγησαν απόψεις για το Ιράν, τη

Keywords
Τυχαία Θέματα