Τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο οι συνομιλίες, λέει ο Νετανιάχου

14:27 9/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πάρει τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο για να επιτευχθεί αν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές τις αρχές που προτείνουν οι ΗΠΑ για να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε ότι θεωρεί

τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για μια μελλοντική συμφωνία ως «ένα αμερικανικό έγγραφο αμερικανικών θέσεων».

Μια τέτοια ερμηνεία μπορεί να δώσει στον κ. Νετανιάχου το περιθώριο να εκφράσει επιφυλάξεις που θα αποθάρρυναν τους ένθερμους υποστηρικτές του εβραϊκού εποικισμού σε γη που κατέχει το Ισραήλ και όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δημιουργήσουν το κράτος τους, από το να προχωρήσουν σε έξοδο από το συνασπισμό του.

«Θεωρώ (ότι το έγγραφο Κέρι) … είναι ένας πιθανός δρόμος που θα οδηγήσει τις συνομιλίες προς τα μπρος», είπε, προσθέτοντας ότι «θα μας πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις αλλά δεν μπορώ να πω ότι οι Παλαιστίνιοι θα αποδεχθούν αυτό το έγγραφο και ούτε το έχω δει ακόμη».

Ο κ. Νετανιάχου παραχώρησε την συνέντευξη την Πέμπτη, στο Λος Άντζελες, προτού να επιστρέψει στο Ισραήλ μετά από μια επίσκεψη στις ΗΠΑ που συμπεριλάμβανε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της χώρας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα στις 17 Μαρτίου για να συζητήσει τη λεγόμενη «συμφωνία πλαίσιο» που στοχεύει στη διάσωση των διαπραγματεύσεων που παραπαίουν, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία τον Απρίλιο.

Ο κ. Αμπάς έχει απορρίψει βασική απαίτηση του κ. Νετανιάχου για αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι αυτός ο όρος θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα επιστροφής Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των πολέμων.

«Η φύση του Ισραήλ είναι κάτι που πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς, όχι τους Παλαιστινίους», ανέφερε ο αρχιδιαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ στο στρατιωτικό ισραηλινό ραδιόφωνο την Κυριακή.

Ο κ. Ερεκάτ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι αναμένουν το Ισραήλ να απελευθερώσει ακόμη 104 Παλαιστίνιους κρατούμενους, στις 28 Μαρτίου, όπως συμφώνησε στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών.

«Και τότε οι διαπραγματευτές αναμένεται να συνεχίσουν (συνομιλίες) ως τις 29 Απριλίου», είπε, αναφερόμενος στο τέλος της περιόδου εννιά μηνών που είχε αρχικά καθορίσει ο κ. Κέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα