Δεν είναι λύση, η μη λύση του Κυπριακού, λέει ο Ι. Νικολάου

13:01 9/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η μη λύση του Κυπριακού ούτε είναι, ούτε και μπορεί να αποτελέσει λύση για την πλευρά μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου μιλούσε κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημόσυνου του ήρωα Δημήτρη Χάματσου, ο οποίος έπεσε από πυροβολισμό Τούρκων εξτρεμιστών στον Άγιο Σωζόμενο, το Φεβρουάριο 1964.

«Η Κύπρος

των τελευταίων χρόνων δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε», ανέφερε ο Υπουργός, «δεν είναι αυτή για την οποία η γενιά του ‘55-‘59 θυσίασε τα εκλεκτότερα παλικάρια της».

Δεν είναι αυτή, πρόσθεσε, «για την οποία ο Χάματσος και οι υπόλοιποι πεσόντες του ‘63-‘64 αγωνίστηκαν».

«Το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων κατά το 1974 εξακολουθεί να συνεχίζεται. Πολλοί πρόσφυγες συμπατριώτες μας δοκιμάζονται ακόμα στους συνοικισμούς και στη βιοπάλη», είπε.

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε, όπως είπε, την προσωπική του πεποίθηση ότι «τα αίτια που οδήγησαν την πατρίδα μας στη κρίση δεν υπήρξαν κατεξοχήν οικονομικά».

«Οφείλουμε δυστυχώς να συνειδητοποιήσουμε ότι πίσω από την κατάρρευση της οικονομίας μας κρύβεται η ηθική και πνευματική μας χρεοκοπία», ανέφερε.

Την αναβίωση αυτού του κώδικα ηθικής, πρόσθεσε, «επιδιώκουμε σήμερα». Χωρίς αυτό να σημαίνει, είπε, «και το τονίζω, ότι θα αρκεστούμε μόνο σε ηθικές ή λεκτικές καταδίκες».

Διαβεβαίωσε ότι «αυτοί που ευθύνονται για τη διολίσθηση της οικονομίας μας, οι εγκληματίες «λευκού κολάρου», θα καταβάλουν το τίμημα του νόμου». Είτε, είπε, «είναι ημέτεροι είτε ανήκουν στην κοσμική ελίτ. Όποιοι και εάν είναι. Όπου και εάν ανήκουν, να είναι έτοιμοι σύντομα να απολογηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να «ξεγελιόμαστε από την κατ’ ευφημισμό νηνεμία».

«Η μη λύση του Κυπριακού ούτε είναι ούτε και μπορεί να αποτελέσει λύση για την πλευρά μας», τόνισε. Η παγίωση των τετελεσμένων, πρόσθεσε, «μας οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στην de jure διχοτόμηση της πατρίδας μας και στη συνεπακόλουθη μεταβίβαση των κατεχόμενων εστιών μας στην Τουρκία». Μια Τουρκία, είπε, «η οποία, όπως αποδεικνύει σχεδόν καθημερινά και δεδομένων των χρόνιων εσωτερικών της προβλημάτων, δεν θα διστάσει να εξαγάγει την κρίση στην Κύπρο και στο Αιγαίο».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «η διασφάλιση θεμελιακών αρχών όπως η μία κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα, που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν, δεν αποτελούν υπαναχώρηση».

«Η διασφάλιση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των Κυπρίων, όπως και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάθε άλλο παρά απειλούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πλευράς μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης «αυτές οι αρχές και αξίες αποτελούν για την πλευρά μας αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο δικαίου και θα συνεχίσουν να αποτελούν αμετάβλητο φάρο διαπραγματευτικού προσανατολισμού».

«Ως Κυβέρνηση διατρανώνουμε με πάσα σαφήνεια ότι αυτή μας η αγωνία και αυτός μας ο αγώνας δεν σημαίνουν ούτε μερική ούτε γενική αβαρία», είπε. «Όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι να την παρουσιάσουν ως τέτοια», πρόσθεσε.

Όσο, συνέχισε, «και εάν επιθυμούν να προσδέσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο άρμα των εσωκομματικών ή των προσωπικών τους επιδιώξεων».

«Ας κατανοήσουν επιτέλους ότι το μέλλον των κομμάτων τους εξαρτάται από το μέλλον της πατρίδας. Σε καμιά περίπτωση το αντίστροφο», επεσήμανε.

Ο κ. Νικολάου κάλεσε όλους «στις δεδομένες οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες, ας αποδείξουμε για ακόμη μια φορά την εφαρμογή μιας διαχρονικής αλήθειας: Ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι της υπέρβασης».

Ότι, πρόσθεσε, «εμείς οι Έλληνες μπορούμε να ομονοήσουμε και στις καλές και στις κακές περιόδους. Μακριά από μικρότητες. Μακριά από μυωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα».

«Για ποιες πολιτικές διαφορές μας επιτρέπεται σήμερα να διασταυρώνουμε ξίφη, όταν γνωστοί και φίλοι μας δοκιμάζονται στην ανεργία;», διερωτήθηκε, «όταν παιδιά της Κύπρου στερούνται των βασικών αγαθών». Όταν, είπε, «η πατρίδα μας βρίσκεται προ του φάσματος της διχοτόμησης και τα κατεχόμενα μέρη μας δυνατόν να αποτελέσουν ακόμα μια άλλη χαμένη πατρίδα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τη θέση ότι «έφτασε η ώρα της υπέρβασης». Έφτασε η ώρα, πρόσθεσε, «της προσωπικής επανάστασης του κάθε ενός από εμάς που θα μας οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα. Στην εθνική ομοψυχία».

Ήρθε η ώρα, είπε τέλος, «να αναζητήσουμε απαντήσεις στο ερώτημα ‘Τι κάναμε εμείς για την πατρίδα’ και όχι στο τι η πατρίδα μπορεί να πράξει για εμάς».

Κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου τιμήθηκε η μνήμη και των μελών της αστυνομικής δύναμης που έπεσαν κατά τη μάχη του Αγίου Σωζόμενου Ανδρέα Χριστοφίδη από τον πάνω Αμίαντο, Ανδρέα Λουκά από Αναρίτα, Τάσο Κωνσταντίνου από την Αναφωτία, Χαράλαμπο Βαρνάβα από τη Λακατάμια και του αγροφύλακα Τάκη Μιχαήλ από το Πυρόϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα