Τοποθέτηση συντεχνιών για το θέμα της κοινωνικής σύνταξης

15:01 18/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η απόφαση για την κοινωνική σύνταξη «μας παίρνει, δυστυχώς, πάνω από 20 χρόνια πίσω», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυριτσης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους δηλώνει ότι η ΔΕΟΚ δεν δέχεται να αγγιχθεί η κοινωνική σύνταξη.

Η ΣΕΚ, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Αντρέας Μάτσας, θα συζητήσει το θέμα

τη Δευτέρα το απόγευμα.

Οι συντεχνίες ρωτήθηκαν, μετά την ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ στην οποία έλαβαν μέρος με παρεμβάσεις τους, για το θέμα της κοινωνικής σύνταξης.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, σε δήλωση του, είπε ότι το θέμα της κοινωνικής σύνταξης, είναι ένα θέμα που έχει προκύψει την τελευταία στιγμή και τα συλλογικά σώματα της ΣΕΚ θα συνέλθουν τη Δευτέρα για να ληφθεί συγκεκριμένη τοποθέτηση, ενδεχομένως εναλλακτική εισήγηση σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Η στόχευση στην κοινωνική πολιτική ενδεχομένως να είναι στοιχείο που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και ως εκ τούτου πρέπει να συζητηθεί σε αυτή τη βάση. Οι παράμετροι και το ύψος της απόδοσης της είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί μέσα από τη θεσμοθετημένη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, έτσι ώστε να μην δημιουργεί στρεβλώσεις και να μην επιβαρύνει επιπρόσθετα την κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε.

ΠΕΟ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυριτσης είπε ότι «αυτό που κληθήκαμε να τοποθετηθούμε είναι με ποιο τρόπο αυτές οι περικοπές θα επιβαρύνουν τις δικαιούχες, γιατί στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες».

« Εμείς αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς τον απορρίπτουμε. Εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε αν πρέπει να υπάρξει αυτή η συρρίκνωση και αν υπάρχουν τρόποι για να το αποφύγουμε, διότι η κοινωνική σύνταξη μπήκε σε μία εποχή με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, είχε να κάνει με εκείνες τις γυναίκες οι οποίες αφενός εργάζονταν για χρόνια στα χωράφια, στα νοικοκυριά και δικαιούταν να έχουν μια δική τους, αυτόνομη σύνταξη για να μπορούν να περάσουν τα γεράματα τους αξιοπρεπώς και αυτή η απόφαση μας παίρνει, δυστυχώς, πάνω από 20 χρόνια πίσω. Εμείς αμφισβητούμε κατά πόσο θα είναι μόνο 3.000 αυτές που θα χάσουν τη σύνταξη τους. Θα είναι περισσότερες και είναι απαράδεκτο να καθορίζεται ως στόχευση η γραμμή της φτώχιας για ένα νοικοκυριό για ένα τέτοιο δικαίωμα», συμπλήρωσε.

Το γεγονός, συνέχισε ο κ. Κυρίτσης, ότι «υπάρχουν νοικοκυριά εκατομμυριούχων που μπορεί, θεωρητικά, να δικαιούται μια γυναίκα να πάρει αυτή τη σύνταξη, δεν επιτρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο να συρρικνώνεται και να υποσκάπτεται ένα δικαίωμα που κερδήθηκε με αγώνες και που η κυπριακή κοινωνία το θεώρησε ότι ήταν δείγμα κοινωνικού πολιτισμού» .

ΔΕΟΚ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι αυτά τα 10 εκατομμύρια δεν μπορούν να βρεθούν από την κοινωνική σύνταξη ή «για μας τη σύνταξη νοικοκυράς ή αγρότισσας ή υπηρέτριας, οικογενειών και κοινοτήτων που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε αυτή η προσφορά ως αμειβόμενη εργασία, που δεν ήταν αμειβόμενη εργασία αλλά ήταν σκληρή κοινωνική και οικονομική συμμετοχή στην ανάπτυξη και ευημερία αυτού του τόπου».

«Οπόταν δεν δεχόμαστε να αγγιχθεί η κοινωνική σύνταξη στο πρόσχημα και στην πρόφαση, την αστεία κατ΄ εμένα, ότι κάποιες γυναίκες έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα ή πλούτο και ως εκ τούτου πρέπει να κάνουμε στόχευση. Αυτό που προτείνεται δεν στόχευση. Είναι κατεδάφιση ενός κοινωνικού δικαιώματος για χιλιάδες γυναίκες που έχουν δώσει μόχθο και στο σπίτι και στην οικογενειακή επιχείρηση και στην οικογενειακή ασχολία και τους είχε αναγνωριστεί το 1993 ότι δικαιούνται μια πολύ χαμηλή σύνταξη για να έχουν τουλάχιστον ένα δικό τους εισόδημα σε αυτό το κύκλο ζωής και στα όλα όσα πρόσφεραν», κατέληξαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα