Το πράσινο τσάι περιορίζει την δράση των φαρμάκων της υπέρτασης

13:32 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Nέα ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού περιορίζει τη δράση του φαρμάκου ναδολόλη που χορηγείται κατά της υπέρτασης.

Όπως περιγράφουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «ClinicalPharmacology & Therapeutics», το πράσινο τσάι φάνηκε να μπλοκάρει τους ειδικούς κυτταρικούς μεταφορείς οι οποίοι βοηθούν στη διαδικασία της απορρόφησης του συγκεκριμένου β-αναστολέα.

Περιορισμένη δράση να την… πιεις στο φλιτζάνι

Σε

δοκιμές που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, 10 ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί το εν λόγω φάρμακο και απολάμβαναν συχνά πράσινο τσάι, εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα ναδολόλης στο αίμα τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους που δεν έπιναν τσάι.

Οι ιάπωνες επιστήμονες έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι το καταναλωτικό κοινό οφείλει να γνωρίζει τη συγκεκριμένη αλληλεπίδραση φαρμάκου- πράσινου τσαγιού. Στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου αναφέρεται ότι η δράση του σκευάσματος μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που συνδυαστεί με άλλα φάρμακα. Στη λίστα ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται το πράσινο τσάι.

Οι γιατροί γνωρίζουν ήδη ότι κάποιοι χυμοί όπως π.χ. ο χυμός γκρέιπφρουτ, μπορούν να επηρεάσουν τη δράση κοινών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δύο φλιτζάνια του κατά τα άλλα ευεργετικού πράσινου τσαγιού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της δράσης του αντιυπερτασικού φαρμάκου. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό κατά πόσο και άλλα είδη τσαγιού επιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Το πράσινο τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από άλλα είδη τσαγιού, γεγονός που σημαίνει ότι διατηρεί υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Βρετανίας, Σωτήρης Αντωνίου δήλωσε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν το συγκεκριμένο αντι-υπερτασικό φάρμακο και επιθυμούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το πράσινο τσάι τους, καλό θα ήταν να πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι και όχι περισσότερο ανά τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Ισως έτσι να απέφευγαν το πρόβλημα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα