Το Μάρτη στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ταυτοποίηση προπληρωμένων καρτών τηλεφωνίας

13:21 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συζητήσεις για την ταυτοποίηση των προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας (so easy) και η σχετική πρόταση νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια εντός Μαρτίου.
Σήμερα έγινε συζήτηση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η σχετική πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο `Αγγελος Βότσης, αποτελεί μια καλή βάση για

να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι κάτοχοι των καρτών αυτών, να έχουν την υποχρέωση όταν τις αγοράζουν, να δίνουν τα στοιχεία τους στον παροχέα.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι τα θετικά στοιχεία από την ψήφιση της πρότασης είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά και απέρριψε τους ισχυρισμούς των παρόχων για απώλεια εσόδων.

Ανέφερε ότι με τη ρύθμιση αυτή θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό το έγκλημα αλλά και κατά συνέπεια και το κόστος που αναλάμβανε το κράτος για διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι εξηγήθηκαν στα μέλη της επιτροπής τα οφέλη που θα προκύψουν και έγινε έκκληση να προχωρήσουν άμεσα στην προώθηση της έγκρισης της πρότασης νόμου.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι στη διάθεση της επιτροπής για συζήτηση κάποιων αλλαγών με σκοπό όπως είπε να περιοριστούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι στόχος δεν είναι να ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές αλλά να αποτραπούν όσοι προβαίνουν σε άνομες πράξεις και κρύβονται πίσω από την ανωνυμία της προπληρωμένης κάρτας.

Για το θέμα των προπληρωμένων καρτών από τα κατεχόμενα ο Υπουργός ότι θα γίνει συζήτηση με τους διαφόρους παρόχους ενώ για τους τουρίστες που αγοράζουν τέτοιες κάρτες εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την παραχώρηση των στοιχείων τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι κατατέθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία στην επιτροπή για τη χρήση προπληρωμένων καρτών στα οργανωμένα εγκλήματα λέγοντας ότι με τη ρύθμιση που θα γίνει θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατάσταση και επίσης θα εξαλειφθεί και το φαινόμενο των ενοχλητικών τηλεφωνημάτων από ανώνυμους χρήστες.

Είπε ότι ίσως υπάρξει μια μικρή ταλαιπωρία των χρηστών που θα καλούνται να δίνουν τα στοιχεία τους στους παρόχους, όμως τα θετικά που θα προκύψουν είναι πολύ περισσότερα.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι εντός Φεβρουαρίου η Επιτροπή θα επανέλθει για συζήτηση και θα οδηγηθεί στη συνέχεια η πρόταση στην ολομέλεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ο οποίος κατέθεσε την πρόταση εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περισσότερες των πολιτικών δυνάμεων θα πειστούν εν τέλει να ψηφίσουν την πρόταση.

Ο κ. Βότσης εξήγησε ότι οι νέοι χρήστες θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα στοιχεία τους στον παροχέα ενώ οι υφιστάμενοι χρήστες θα πρέπει να το πράξουν εντός έξι μηνών.

Είπε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα γνωρίζουμε πλέον ποιος κρύβεται πίσω από κάθε αριθμό τηλεφώνου και θα μπει ένας φραγμός στην χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι αποδεικνύεται πως η ευκολία πρόσβασης και η ανωνυμία πίσω από τις κάρτες αυτές διευκολύνει το έγκλημα.

Μίλησε ακόμη για τις περιπτώσεις παρενόχλησης πολιτών λέγοντας ότι με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν, μόνο πέρσι καταγράφθηκαν γύρω στα 970 τέτοια κρούσματα.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι εννέα από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε ταυτοποίηση των καρτών αυτών προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θεωρεί πως με τη νέα ρύθμιση θα έχει ένα επιπρόσθετο όπλο στα χέρια της για καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ανέφερε ότι άνκαι οι πολίτες θα υποστούν μια μικρή ταλαιπωρία, το γενικότερο όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής δήλωσε ότι το κόμμα του θα μελετήσει τα θετικά και τα αρνητικά της ρύθμισης για να τοποθετηθεί.

Ανέφερε ότι με την άρση της ανωνυμίας των πρόβλημα δεν επιλύεται ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι υπάρχει περιαγωγή τηλεφωνημάτων με 200 χώρες και ότι κάποιοι προμηθεύονται κάρτες από τα κατεχόμενα.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι αν ψηφιστεί η πρόταση πρέπει να είναι αποτελεσματική, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα μελετήσει το ζήτημα εκ νέου όταν γίνει συζήτηση εντός Φεβρουαρίου για να τοποθετηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα