Το κλειδί για τα αδιέξοδο η πολιτική ένωση

10:59 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης είναι η περισσότερη Ευρώπη, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για το κοινό νόμισμα στον απόηχο των προβλημάτων της Ισπανίας.

Πέραν από το κοινό νόμισμα, η Ευρώπη χρειάζεται μια δημοσιονομική ένωση και πάνω απ’ όλα μια πολιτική ένωση, είπε μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση (ARD).

”Χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα μια πολιτική ένωση. Αυτό σημαίνει

ότι πρέπει βήμα με βήμα να παραχωρήσουμε ευθύνες στην Ευρώπη”, ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε: ”Αλλά δεν πρέπει να παραμείνουμε σε ακινησία, διότι μια χώρα δεν επιθυμεί να ακολουθήσει ακόμη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι ήρθε η ώρα να λεχθεί στους Ευρωπαίους, ”είτε τους αρέσει είτε όχι” ότι η ενσωμάτωση είναι αναπόφευκτη και ότι οι ηγέτες είναι ”αποφασισμένοι” να προσδέσουν το κοινό τους μέλλον στο Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ωστόσο, η Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ύστερα από συνάντησή τους χθες ότι μια στενότερη δημοσιονομική ένωση δεν είναι αρκετή από μόνη της να περιορίσει τους κλυδωνισμούς στην Ισπανία, την ώρα που ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρα κατά τρεις βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες της χώρας, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ανακεφαλαιποίησης λόγω επισφαλών στεγαστικών δανείων, θα χρειαστούν γύρω στα 60 δις ευρώ στο βασικό σενάριο, και 100 δις στο χειρότερο σενάριο. Η Ισπανία, που επιζητεί στήριξη απευθείας των τραπεζών της χωρίς ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, προχώρησε χθες σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 6% κάτι που θεωρείτο μη βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση, κάτι που ενέτεινε τους φόβους ότι θα είναι η τέταρτη χώρα που θα ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, η Λισαβόνα φοβάται επέκταση της ισπανικής κρίσης και στην Πορτογαλία, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πασος Κοέλιο να ζητά γρήγορη λύση στο πρόβλημα.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ενωση είναι έτοιμη να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, αν αυτό ζητηθεί από τη Μαδρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα