Το Ινστιτούτο Νευρολογίας κινδυνεύει να συρρικνωθεί επικίνδυνα

11:53 15/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής «κινδυνεύει να συρρικνωθεί σε σημείο που κανείς δεν θα το ήθελε στην χώρα μας» λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Φίλιππος Πατσαλής.

«Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης όπου οι προϋπολογισμοί του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής έχουν μειωθεί δραματικά και έχουμε φτάσει σε επίπεδα πάρα πολύ ανησυχητικά και πραγματικά το Ινστιτούτο κινδυνεύει να συρρικνωθεί σε

σημείο που κανείς δεν θα το ήθελε στην χώρα μας», δήλωσε ο κ. Πατσαλής στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο της έναρξης των εκδηλώσεων του Τέλεθον 2013, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Πάρκο της Ακρόπολης στην Λευκωσία.

Ο κ. Πατσαλής είπε πως «δεν βγαίνουμε ήδη με τις αποκοπές που έχουν γίνει και τα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμα πιο δύσκολα».

Σημείωσε ότι «το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής δραστηριοποιείται σε τρεις πυλώνες, στον τομέα της εκπαίδευσης παρέχοντας μεταπτυχιακά προγράμματα μάστερ και διδακτορικά μέσα από την Σχολή Μοριακής Ιατρικής, στον τομέα της έρευνας όπου κάνουμε ερευνητικά προγράμματα με σκοπό να βρούμε νέους τρόπους διάγνωσης αλλά και θεραπείες για γενετικές καθώς και άλλες νευρολογικές, νευρομυικές παθήσεις».

Ο κ. Πατσαλής είπε ότι το εύρος των ερευνών «ακουμπά σχεδόν όλο το φάσμα των ασθενειών, όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες, ιογενείς λοιμώξεις και σπάνια ή συχνά νευρολογικά σύνδρομα.

Πρόσθεσε ότι «αξιοποιούμε πάρα πολύ τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την διεξαγωγή αυτών των ερευνών και πάμε πολύ καλά».

Ο Φίλιππος Πατσαλής είπε ότι «άλλος τομέας δραστηριοποίησης του Ινστιτούτου, είναι ο τομέας των υπηρεσιών, είτε είναι υπηρεσίες διαγνωστικές, εργαστηριακές είτε είναι κλινικές γιατί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής υπάρχει και θάλαμος ασθενών και εξωτερικά ιατρεία».

Σημείωσε πως «κάνουμε γύρω στις 60 χιλιάδες εξετάσεις τον χρόνο για πάρα πολλές παθήσεις, οι οποίες γίνονται μόνο στο Ινστιτούτο και είναι μοναδικές για την Κύπρο».

Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι «μετά την διάγνωση, οι ασθενείς, παρακολουθούνται σε ειδικές κλινικές όπως είναι η κλινική για την κατά πλάκα σκλήρυνση, το πάρκινσον, το αλτσχάιμερ και άλλες πολλές γενετικές παθήσεις και όλα αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται πολύ εξειδικευμένα».

Ανέφερε πως «βλέπουμε 12 με 15 χιλιάδες ασθενείς που έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και διενεργούνται 60 με 70 χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις».

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είπε ο Διευθυντής του, «είναι κέντρο αναφοράς για την Κύπρο σε πάρα πολλές παθήσεις και έχει πολλά εθνικά προγράμματα όπως το Πρόγραμμα Πρόληψης της Αταξίας του Φρίντριχ, όπως του Κληρονομικού Τύπου Καρκίνου του Μαστού, του Καρκίνου του Παχέως Εντέρου και το Πρόγραμμα Πρόληψης του Συνδρόμου Ντάουν ή για λοιμώξεις που μπορεί να ξεσπάσουν στην χώρα και πάρα πολλά άλλα».

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πατσαλής είπε ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας είναι «ο μεγαλύτερος ερευνητικός οργανισμός όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην γύρω περιοχή, απασχολεί πάνω από 200 επιστήμονες και έχει μια εξέχουσα θέση στην Ευρώπη είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά της κέντρα».

Αναφορικά με το Τέλεθον, ο κ. Πατσαλής είπε πως «είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που γίνεται σε έξι χώρες της ΕΕ και μία από αυτές είναι η Κύπρος και σκοπός του είναι αφενός να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από γενετικές και νευρολογικές παθήσεις και αφετέρου να φέρει κοντά τους ασθενείς με την κοινωνία να γνωρίσουν οι πολίτες τα προβλήματα των ασθενών για να μπορέσουν και να βοηθήσουν».

Τόνισε ότι «βασικός σκοπός του Τέλεθον είναι η συλλογή χρημάτων για να βοηθηθεί η έρευνα για εύρεση καλύτερης διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεων αυτών».

Ο κ. Πατσαλής είπε ότι «ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα δοθεί στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη μέσω του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου ο οποίος καλύπτει ανάγκες των ασθενών όπως είναι η φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία και αγορά ιατρικού εξοπλισμού, κατ’ οίκον φροντίδα και υπηρεσίες που δεν παρέχει το κράτος και αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Μυοπαθών να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου Πάμπος Παπαδόπουλος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Σύνδεσμος «διοργανώνει κάθε χρόνο μαζί με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τις εκδηλώσεις του Τέλεθον που απώτερο σκοπό έχουν την εξεύρεση οικονομικών πόρων για τις ανάγκες των ασθενών και τις έρευνες που διεξάγονται στο Ινστιτούτο αλλά και για την ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα των ασθενών».

Εκ μέρους του Συνδέσμου Μυοπαθών, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ευχαριστούμε το κοινό που είναι δίπλα μας πάνω από δέκα χρόνια και ειδικά φέτος με τα οικονομικά προβλήματα που έχει η ιδιαίτερή μας πατρίδα η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική».

Καταλήγοντας είπε ότι «ευχαριστούμε το προσωπικό του Ινστιτούτου Νευρολογίας που παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά τους μας βοηθούν στην διοργάνωση του Τέλεθον με κάθε καλή θέληση».

Keywords
Τυχαία Θέματα