Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012 και 2013

20:13 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια ζοφερότερη εικόνα για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι πριν από λίγους μήνες, παρουσίασε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο εκτιμά ότι οι προοπτικές, παγκοσμίως, έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ οι κίνδυνοι αυξήθηκαν.

Συγκεκριμένα, ΔΝΤ υποβάθμισε στο 3,3% τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

το 2012, προβλέποντας τώρα μια υποτονική ανάπτυξη 3,6% για το 2013.

Στην τελευταία έκθεση του “World Economic Outlook”, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,3% αυτό το έτος, σε σύγκριση με 1,6% το προηγούμενο έτος και 3,0% το 2010, λόγω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και στην κατ’ εξακολούθηση αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος που επιβαρύνει τις προοπτικές.

Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες, αλλά και αναπτυσσόμενες οικονομίες υποβαθμίστηκε σημαντικά προς τα κάτω, στο 5,3%, σε σχέση με τις προβλέψεις Ιουλίου και Απριλίου, σε σύγκριση με ανάπτυξη 6,2% κατά το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κορυφαίες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία, θα βιώσουν βραδύτερη ανάπτυξη, ενώ η αύξηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να μειωθεί στο 3,2% αυτό το έτος, από 5,8% το προηγούμενο έτος και 12,6% το 2010.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η πρόβλεψη του στηρίχθηκε σε δύο κρίσιμες υποθέσεις πολιτικής – ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα θέσουν υπό έλεγχο κρίση του ευρώ και ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού αδιεξόδου και δεν θα επιτρέψουν την αυτόματη αύξηση της φορολογίας και οι περικοπές δαπανών θα εφαρμοστούν.

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις του ανά περιοχή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 2,2% το τρέχον έτος, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1,5% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και κατά 2,75% αργότερα το 2013.

Στην Ευρωζώνη το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να μειωθεί κατά 0,4% το 2012 συνολικά και κατά περίπου 0,75% (σε ετήσια βάση) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Με χαμηλότερες περικοπές στον προϋπολογισμό και στην εγχώρια κατανάλωση και με τη στήριξη μιας περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη αργότερα το 2013, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μείνει σταθερό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 και να αναπτυχθεί κατά περίπου 1% κατά το δεύτερο εξάμηνο, προσθέτει.

Σημειώνει παράλληλα, ότι οι «κύριες” οικονομίες της Ευρωζώνης αναμένεται να βιώσουν χαμηλή αλλά θετική ανάπτυξη το 2012 και 2013, ενώ οι περισσότερες “περιφερειακές” οικονομίες είναι πιθανό να υποφέρουν από απότομη συρρίκνωση το 2012, λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και των οικονομικών συνθηκών, και να αρχίσουν να ανακάμπτουν το 2013.

Στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις πληγείσες από την κρίση οικονομίες, η κάπως ισχυρότερη ζήτηση από τη Ευρωζώνη και το τέλος ενός κύκλο

Keywords
Τυχαία Θέματα