Το ΔΝΤ συνιστά 140.000 απολύσεις από το δημόσιο στην Πορτογαλία

10:37 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΜΕΙΩΣΗ των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα παράλληλα με τη μείωση μισθών και συντάξεων υποδεικνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Πορτογαλία ώστε η χώρα να εξοικονομήσει 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Jornal de Negócios», οι συστάσεις του ΔΝΤ

φιλοδοξούν να συμβάλουν στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση της δανειακής σύμβασης των 78 δισ. ευρώ, που συνήψε με την τρόικα το Μάιο του 2011. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του κράτους» τον Οκτώβριο του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014. Τότε η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί την πραγματογνωμοσύνη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, για την οποία ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να έχει προηγηθεί ευρύς εθνικός διάλογος.

Στη σχετική του έκθεση, που καταρτίστηκε με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ συνιστά κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 20% του αριθμού των περίπου 700.000 Πορτογάλων που απασχολούνται στο Δημόσιο (περίπου 140.000), γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει 2,7 δισ. ευρώ. Από την ελάττωση των μισθών οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 760 εκατ. ευρώ ακόμη. Το ΔΝΤ προτείνει ακόμη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει το ύψος των συντάξεων ανάλογα με τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Σε γενικές γραμμές το ΔΝΤ εκτιμά πως το πορτογαλικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι «πολύ δαπανηρό» και πως τα επιδόματα ανεργίας είναι «πολύ υψηλά» και χορηγούνται «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα