Αρθρίτιδα: Ποιες εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν πραγματικά

10:32 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λίγες συμπληρωματικές θεραπείες φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, λένε οι ειδικοί που εξέτασαν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία προγενέστερων μελετών. Ποιες όμως είναι αυτές;

Οι περισσότερες εναλλακτικές θεραπείες είτε δεν έχουν δοκιμαστεί επιστημονικά είτε έχουν γίνει περιορισμένες έρευνες για αυτές.

Από 25 θεραπείες που μελέτησαν οι ειδικοί, έκριναν ότι για ελάχιστες υπάρχουν αρκετά ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση τους.Σε αυτές περιλαμβάνονται ο βελονισμός,

μασάζ, το τάι τσι και η γιόγκα.

Η κάθε θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικοί μπορεί να μην αποκομίσουν κανένα όφελος από μια θεραπεία, ενώ κάποιοι άλλοι ενδέχεται να ωφεληθούν.

Ο καθηγητής Alan Silman ερευνητής για την αρθρίτιδα από την Αγγλία επισημαίνει: «Πολύ λίγα αποδεικτικά στοιχεία βρέθηκαν που να υποστηρίζουν τις θεραπείες που εφαρμόζονται συνήθως για την αρθρίτιδα, την ινομυαλγία ή τον πόνο χαμηλά στην πλάτη, όπως τα βραχιόλια χαλκού ή τη μαγνητική θεραπεία.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές αναζήτησαν ελεγχόμενες μελέτες που συνέκριναν διαφορετικές θεραπείες (θεραπεία με εικονικό φάρμακο, κλασσικές και άλλες θεραπείες). Οι μελέτες ήταν γραμμένες στην αγγλική γλώσσα και είχαν δημοσιευθεί πριν από το τέλος του Μαΐου 2011.

Για την αρθρίτιδα, οι ειδικοί βρήκαν 53 μελέτες για 14 διαφορετικές θεραπείες σε σχεδόν 6.000 ασθενείς. Από αυτές μόνο το τάι τσι και ο βελονισμός φάνηκαν να «λειτουργούν».

Για την ινομυαλγία βρήκαν 50 μελέτες για 17 διαφορετικές θεραπείες σε περισσότερους από 3.000 ασθενείς. Ο βελονισμός και το μασάζ φάνηκαν οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες και ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής το τάι τσι και η θεραπεία χαλάρωσης.

Για πόνους στην πλάτη, η γιόγκα και ο βελονισμός φάνηκαν οι πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες. Υπήρξαν επίσης και κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν τη οστεοπαθητική και την τεχνική Alexander, μια μέθοδος που επικεντρώνεται στη σωστή στάση του σώματος.

Keywords
Αναζητήσεις
οστεοπαθητικη αρθριτιδα, βραχιολι γιαπονους
Τυχαία Θέματα