Το IIF ζητεί από την ΕΕ μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της Ελλάδας

11:43 5/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το παγκόσμιο τραπεζικό λόμπι IIF κάλεσε την Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει το επιτόκιο των δανείων διάσωσης που παραχώρησε στην Ελλάδα για να δώσει στη χώρα περιθώριο ανάσας να επαναφέρει την οικονομία της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Αναφέροντας ότι η περαιτέρω σκληρή λιτότητα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα σε όλη την Ευρώπη, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σημειώνει ότι η Ελλάδα

και όλες οι πιο προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης χρειάζονται ανακούφιση από τους σκληρούς βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους για να επανέλθουν στην ανάπτυξη.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αναθεώρηση του προγράμματος της Ελλάδας με την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος επίτευξης των στόχων του ελλείμματος του προϋπολογισμού”, αναφέρει το IIF, καθώς η Αθήνα πραγματοποιεί συνομιλίες με τους βασικούς δανειστές της, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Το τελευταίο θα μπορεί και θα μπορούσε να γίνει χωρίς επιπλέον νέα χρηματοδότηση, μέσω της μείωσης των χρεωστικών τόκων για τις επίσημες πιστώσεις, στο πλαίσιο ενός σημαντικά μειωμένου κόστους χρηματοδότησης”, προσθέτει.
Ο επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλάρα δήλωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια των δανείων που παραχώρησε στην Αθήνα στο 1%, από περίπου 4%, χωρίς να χάσει καθόλου χρήματα, με δεδομένα τα τρέχουσα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η ευρωζώνη συνεχίζει να χρεώνει… τα επιτόκια τα οποία χρεώνει σήμερα.”
Η μείωση των επιτοκίων θα επιταχύνει την επιστροφή της Αθήνας σε αξιόλογη πιστοληπτική ικανότητα, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη πίεση στην Ελλάδα για να ανταποκριθεί στους σκληρούς βραχυπρόθεσμους στόχους σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα διατηρεί την οικονομία σε ύφεση, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα