Την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για τους ΗΟ, συζήτησαν Λιλλήκας και Συντεχνίες Cyta

19:21 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με όλες τις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της Cyta είχε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος επεξήγησε την πρόταση της Κίνησης για τον διορισμό Στρατηγικού Επενδυτή στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και όχι την ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίησή τους.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι προσήλθαν μαζί και οι πέντε Συντεχνίες της Cyta διότι,

όπως είπε, «έχει μεγάλη σημασία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και για την οικονομία του τόπου και για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς να υπάρχει αυτή η ενότητα και η σύμπνοια ώστε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού».

Πρόσθεσε ότι «καταθέσαμε στις πέντε συντεχνίες της Cyta την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για τον εκσυγχρονισμό και την μεταρρύθμιση των Ημικρατικών Οργανισμών».

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι «η Συμμαχία Πολιτών τάσσεται ενάντια στις δογματικές και νεοφιλελεύθερες πρόνοιες του Μνημονίου για ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας των Ημικρατικών Οργανισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εκτιμά ότι «οι Ημικρατικοί Οργανισμοί έχουν προσφέρει πολλά και έχουν να προσφέρουν πολύ περισσότερα αφού τους εκσυγχρονίσουμε με την εισαγωγή ενός στρατηγικού επενδυτή, όπως είναι η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών».

Εξήγησε ότι ο Στρατηγικός Επενδυτής θα δραστηριοποιείται στον τομέα του κάθε οργανισμού και θα μπορεί να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τον Ημικρατικό Οργανισμό που του ανατίθεται με τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «ασφαλώς στην πρότασή μας περιλαμβάνονται και πρόνοιες για την ανάθεση στον Στρατηγικό Επενδυτή της Διοίκησης των Ημικρατικών Οργανισμών για να τερματιστεί ο κομματικός παρεμβατισμός που φέρει μεγάλη ευθύνη για τα κακώς έχοντα στους Ημικρατικούς Οργανισμούς».

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, θα επιτευχθεί «και η νομοθετική ρύθμιση της αστικής, ποινικής, προσωπικής ευθύνης ενός εκάστου μέλους του ΔΣ του κάθε Ημικρατικού Οργανισμού ούτως ώστε να μπορούν να διορίζονται οι πλέον ικανοί και άξιοι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς οι οποίοι θα μπορούν με τα προσόντα που διαθέτουν να βοηθήσουν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς για περαιτέρω ανάπτυξη».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρξει ένας πραγματικός κοινωνικός διάλογος, να εισακουστούν οι απόψεις των συντεχνιών και χαίρομαι γιατί έχουν όλη την καλή διάθεση οι συντεχνίες για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει μέσα από αυτό τον διάλογο να εξευρεθεί τρόπος κατοχύρωσης και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα και ένας μεγάλος στόχος που θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών που προσφέρουν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί προς την οικονομία και τους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Εκ μέρους όλων των Συντεχνιών της Cyta, ο Ηλίας Δημητρίου, Aντιπρόεδρος της συντεχνίας ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ δήλωσε ότι «αρχίσαμε ένα αγώνα ο οποίος δεν μας φοβίζει γιατί ακριβώς μέσα από την δυναμική που έχουμε αποκτήσει στο ότι συμφωνούμε στον κοινό στόχο ότι δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα του οργανισμού μας, μας δυναμώνει, μας δίνει κουράγιο να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα στην κοινωνία».

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι «φεύγουμε από την ‘Συμμαχία Πολιτών’ πραγματικά ευχαριστημένοι γιατί υπάρχει μια συναντίληψη ότι αυτός ο πλούτος που ονομάζεται Cyta και η οποία έχει δώσει επί τριών Κυβερνήσεων του τόπου πέραν των 700 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει αυτούς τους πολίτες, το κράτος και την κοινωνία, δεν μπορεί να πωληθεί άρον – άρον σε κάποιους οι οποίοι επικαλούνται την μόδα της εποχής ότι είναι μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης, έρχεται η Τρόικα, πρέπει να γίνει αυτό και εκείνο».

«Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι με θέσεις και με απόψεις τεκμηριωμένες να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να γίνει κοινωνικός διάλογος και είναι για αυτό τον λόγο που ζητούμε επειγόντως από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, και ιδιαίτερα από τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, όπως ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος ο οποίος στο τέλος της μέρας θα φέρει εκείνα τα αποτελέσματα τα οποία θέλει ο πολίτης αυτού του τόπου. Γιατί η Cyta είναι περιουσία όλων μας, δεν είναι ορισμένων», είπε ο κ. Δημητρίου.

Ανέφερε ότι «ο πολίτης αυτού του τόπου θέλει να υπάρχει ένα κράτος το οποίο να μπορεί να εκπληρώσει το 1,4δις το οποίο επικαλείται η Τρόικα ότι θέλει από τους τρεις οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα,(Αρχή Λιμένων, Αρχή Ηλεκτρισμού, Cyta) και ταυτόχρονα να βρεθεί εκείνος ο τρόπος ώστε και οι τρεις αυτοί οργανισμοί μαζί να συνεχίσουν αυτή την πορεία».

Καταλήγοντας ο κ. Δημητρίου είπε ότι «η ‘Συμμαχία Πολιτών’ έχει πολύ ξεκάθαρες θέσεις, δεν έχουμε μασημένες κουβέντες είναι ένα έγγραφο το οποίο μιλά ξεκάθαρα για τις διάφορες φάσεις όσον αφορά την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του όλου νομικού πλαισίου των Ημικρατικών Οργανισμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα