Σόφια: Φοιτητές κάνουν κατάληψη στο πανεπιστήμιο για να ρίξουν την κυβέρνηση

Υπό πλήρη κατάληψη τελεί το Πανεπιστήμιο της Σόφιας από φοιτητές που ζητούν την πτώση της κυβέρνησης αγανακτισμένοι με τα επίπεδα της φτώχειας και τη διαφθορά στη χώρα. Η κατάληψη ακολουθεί τη μαζική φοιτητική πορεία της Κυριακής στους δρόμους της Σόφιας με την οποία «ενώθηκαν» χιλιάδες πολίτες, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Το κύμα αγανάκτησης για τη φτώχεια και τη διαφθορά στη Βουλγαρία συνεχίζεται παρά τις πρόωρες εκλογές

του Μαΐου.

Η λαϊκή αγανάκτηση «εκδίωξε» την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ, και τα ηνία ανέλαβε κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη στήριξη των Σοσιαλιστών, ωστόσο και αυτή έχει βρεθεί στο στόχαστρο εν μέσω κατηγοριών για διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έχοντας ήδη καταλάβει αίθουσα διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας εδώ και τρεις εβδομάδες, οι φοιτητές προχώρησαν τη Δευτέρα σε πλήρη κατάληψη κλείνοντας τις προσβάσεις προς το κτίριο και εμποδίζοντας την είσοδο καθηγητών και διοικητικού προσωπικού.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών που αυτοαποκαλούνται «The Early Rising Students» τόνισαν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστική δράση, επειδή τα αιτήματα για παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης δεν έχουν εισακουστεί, ύστερα από 150 μέρες διαδηλώσεων.

«Το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας, από σήμερα το πρωί, θα παραμείνει υπό πλήρη κατάληψη. Η κατάληψη θα διαρκέσει όσο διάστημα θα έχουμε δύναμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Στάνισλαβ Καστσίνσκι.

Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται είπαν ότι θα επιτρέψουν την είσοδο μόνον σε πολίτες που στηρίζουν το στόχο τους.

Υπό κατάληψη είναι συνολικά 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη Βουλγαρία.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, τρία άτομα συνελήφθησαν στην αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σόφιας με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Οι διαδηλωτές επέλεξαν την 10η Νοεμβρίου συμβολικά για να δείξουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ηθικής στη βουλγαρική πολιτική σκηνή, 24 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

Keywords
Τυχαία Θέματα