Από την Κρήτη στο Αϊδίνιο

Οκτώ μαθητές και μαθήτριες από την Κρήτη, ηλικίας από 13 έως 17 χρονών, συνοδευόμενοι από καθηγητές τους επισκέφθηκαν το Αϊδίνιο της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Youth in Action» με θέμα «Steal a week from the life».

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με οκτώ παιδιά τα οποία προέρχονται από ορφανοτροφείο του Αϊδινίου ή φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενώνες λόγω οικογενειακών

προβλημάτων, με στόχο η δράση αυτή να βοηθήσει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, καθώς και να γνωρίσουν την κουλτούρα μιας άλλης χώρας.

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο ορφανοτροφείο της πόλης, τα παιδιά έπαιξαν και γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες κατασκεύασαν κολάζ με φωτογραφίες από τις χώρες τους. Ακολούθησε μια πρώτη περιήγηση στην πόλη, η οποία κατέληξε στις Τράλλεις, στην αρχαία πόλη της περιοχής και οργανώθηκε από κοινού βραδιά με παραδοσιακούς χορούς Τουρκίας και Ελλάδας.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Steal a week from life», σε αίθουσα εκδηλώσεων του Αϊδινίου παρουσία των αρχών της πόλης μαθητών και εκπαιδευτικών και έγιναν επισκέψεις στο Γηροκομείο και στο Μουσικό-Καλλιτεχνικό Σχολείο του Αϊδινίου.

Ακόμη, τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσικό-Καλλιτεχνικό Σχολείο και με τη βοήθεια των καθηγητών ζωγράφισαν σε καμβάδες και τραγούδησαν και επισκέφθηκαν το χωριό Μουρσαλή, όπου οι κάτοικοι του μιλούν και ελληνικά.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής στο Αϊδίνιο, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο σπίτι της Παναγίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, σ' ένα παλιό ελληνικό χωριό το Κιρκιντζέ, καθώς επίσης στο Κουσάντασι και στη Σμύρνη. Οι δραστηριότητες του προγράμματος έκλεισαν με την έκθεση ζωγραφικής στο εμπορικό κέντρο της πόλης στην οποία τα παιδιά εξέθεσαν τα έργα που είχαν δημιουργήσει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Κρήτη, που πήραν μέρος μετά από κλήρωση στο πρόγραμμα, μίλησαν για μοναδική εμπειρία και για αναντικατάστατο μάθημα καθώς και για σημαντικό πρόγραμμα που επιτρέπει την ανταλλαγή πολιτισμών, κουλτούρων και τη γνωριμία με καινούρια άτομα ενώ έκαναν και ειδική αναφορά για την άριστη φιλοξενία των κατοίκων της γείτονος χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα