Την ανάγκη στροφής προς την έρευνα και την καινοτομία τονίζει ο Σ. Μαλάς

16:33 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη στροφής προς την έρευνα και την καινοτομία τόνισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας πως στην Κύπρο ξοδεύονται τεράστια ποσά στη μόρφωση και κατάρτιση των ανθρώπων, ωστόσο δεν γίνεται η σωστή χρησιμοποίησή τους.

Τόνισε επίσης πως η Κύπρος, ως μια μικρή χώρα με μεγάλο αριθμό υψηλού επιπέδου μόρφωσης ανθρώπων, είναι αναγκασμένη να επενδύσει στην έρευνα και την

καινοτομία και να οικοδομήσει μια πολυπρόσωπη οικονομία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσής του από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη συνεισφορά του στην προώθηση της ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, ο κ. Μαλάς τόνισε πως «είναι θεμελιωδώς σημαντικό για μια οικονομία και μια κοινωνία, όπως την κυπριακή, να έχουμε μια πολύπλευρη οικονομία».

Όπως σημείωσε, το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια βαθιά κρίση έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε μια οικονομία η οποία βασίζεται κυρίως σε λίγους τομείς.

Συνήθως, ανέφερε επίσης ο κ. Μαλάς, οι μικρές οικονομίες αντιμετωπίζουν πιο εύκολα περιόδους κρίσης. Ομως, συνέχισε, «στη δική μας περίπτωση μας κτύπησε πολύ η οικονομική κρίση, επειδή έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην οικονομία σε λίγους τομείς».

Ο κ. Μαλάς υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η εκπαίδευση και η μετατροπή της Κύπρου σε εκπαιδευτικό κέντρο θα πρέπει να αποτελέσει το όραμα μας, και θα πρέπει, ως χώρα, να επενδύσουμε στην ποιοτική εκπαίδευση.

«Πριν από λίγα χρόνια», ανέφερε ο κ. Μαλάς, «η ΕΕ υποσχέθηκε στους πολίτες της ότι θα οικοδομήσει την πιο δυναμική οικονομία στον κόσμο, βασιζόμενη στην έρευνα και καινοτομία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικούς τρόπους για να αναπτύξεις μια ισχυρή οικονομία, και η Ευρώπη υποσχέθηκε να το πράξει αυτό, χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα.

Για την Κύπρο όμως, τόνισε ο κ. Μαλάς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επένδυση σε αυτούς τους τομείς. Μικρές χώρες με καταρτισμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου και με τεράστιες δαπάνες στην απόκτηση τέτοιου επιπέδου κατάρτισης, είναι χαζό, όπως είπε, να μην χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους στην έρευνα και καινοτομία.

Ο Σταύρος Μαλάς εκτίμησε πως αν συνεχιστεί αυτή η τάση, δηλαδή να μην γίνεται σωστή χρήση και εκμετάλλευση αυτών των καταρτισμένων ατόμων στην Κύπρο, θα έχουμε μια κοινωνική κρίση.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με το St George’s University of London, μια από τις κορυφαίες Ιατρικές Σχόλες του Ηνωμένου Βασιλείου, για την προσφορά πτυχίου ιατρικής (Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery) στην Κύπρο, ο κ. Μαλάς είπε πως αποτελεί ένα πετυχημένο πείραμα.

Πρόσθεσε πως αν κάποιος τον ρωτούσε δύο χρόνια πριν αν θα ήταν επιτυχημένο αυτό το πείραμα, θα απαντούσε πως μπορεί να πετύχει. Ωστόσο, όπως ανέφερε, με την επιμονή και τη σωστή συνεργασία μεταξύ των σχολών, το όραμα αυτό έγινε πραγματικότητα.

«Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε νοοτροπία στήριξη

Keywords
Τυχαία Θέματα