Τιμωρία υπευθύνων για θανάτους και τραυματισμούς στην Τουρκία ζητά ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς

13:30 8/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με δήλωση του, μετά το πέρας της πενθήμερης επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς, απαιτεί πλήρη και αποτελεσματική έρευνα για τα κρούσματα υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, που είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους, σοβαρούς τραυματισμούς και σωρεία συλλήψεων.

Οι υπαίτιοι αυτών των γεγονότων θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν,

υπογραμμίζει ο Επίτροπος.

Στην δήλωση του διευκρινίζει ότι έχει ήδη στα χέρια του στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου κατά των διαδηλωτών, τα οποία “συνοδεύονται” από μαρτυρίες θυμάτων, φωτογραφίες, βίντεο, ιατροδικαστικές γνωματεύσεις καθώς και τον ακριβή αριθμό των θανάτων και τραυματισμών διαδηλωτών που συνέβησαν τις ημέρες των επεισοδίων.

Ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς δεν παραλείπει να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αποτυχία των τουρκικών αρχών να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες, να βρουν τους ενόχους των βιαιοτήτων και να τους τιμωρήσουν, συνιστά από μόνη της παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία γι’ αυτήν ακριβώς την παραβίαση, υπογραμμίζει.

Ο Επίτροπος, τέλος, επικρίνει τα κενά που υπάρχουν στην τουρκική νομοθεσία, σχετικά με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και το ρόλο των δυνάμεων επιβολής του νόμου, τονίζοντας ότι “Η τουρκική νομοθεσία δίνει υπερβολική έμφαση στο θέμα αναγνώρισης του νόμιμου μιας διαδήλωσης”.

Ευτυχώς, καταλήγει, που η συμμετοχή των 2,5 εκατομμυρίων διαδηλωτών στην Τουρκία ήταν ειρηνική.

Keywords
Τυχαία Θέματα