Τη θέση του ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το μνημόνιο μετέφερε στην Τρόικα ο ΓΓ του κόμματος

17:45 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Τρόικα δεν πρόκειται να καθορίσει συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα των επιτοκίων και εναπόκειται σε εμάς να βρούμε λύση στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ύστερα από συνάντηση το απόγευμα με το κλιμάκιο των διεθνών δανειστών στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για πολύ περιεκτική συζήτηση και χαρακτήρισε ενδιαφέρον το γεγονός

ότι η Τρόικα ενδιαφέρθηκε να ακούσει τις απόψεις του ΑΚΕΛ, κάτι που δεν ενδιαφέρει, όπως είπε, την Κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με την Τρόικα και ότι στη συνάντηση το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της απεμπλοκής της κυπριακής οικονομίας από το μνημόνιο και ότι η αφετηρία των τοποθετήσεων του κόμματος ξεκινά από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα , όπως τα ζητήματα της ανάπτυξης της οικονομίας, τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της μείωσης των επιτοκίων, της επιμήκυνσης των δανείων, της εκποίησης των περιουσιών, θέμα ιδιωτικοποιήσεων και άλλα που αφορούν το μνημόνιο.

«Ήταν ξεκάθαρο στις συζητήσεις ότι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για πολλά από αυτά τα ζητήματα και ως ΑΚΕΛ έχουμε πει ότι θα διαφωνήσουμε έντονα με κάποια από τα μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο όπως για παράδειγμα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε.

Σε ερώτηση ειδικότερα για το θέμα των επιτοκίων και αν η Τρόικα θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέφυγε να επεκταθεί για την θέση της Τρόικας λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν τη δική τους φιλοσοφία γύρω από αυτό το ζήτημα, σίγουρα δεν πρόκειται εκείνοι να καθορίσουν συγκεκριμένη πολιτική, εναπόκειται σε εμάς να καθορίσουμε πολιτική όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού πρόκειται για ζητήματα τα οποία εμείς από μόνοι μας πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας και να δούμε πώς τα επιλύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον κόσμο και την οικονομία του τόπου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ . Κυπριανού είπε ότι όλοι συμφωνούμε πως η ανάπτυξη θα επανεκκινήσει την οικονομία και αντί να υπάρχουν αυξημένα ποσά στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη υπάρχει περαιτέρω μείωση και περιοριζόμαστε όπως είπε, στην λιτότητα , τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και θεωρούμε ότι δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά σε περαιτέρω επιβαρύνσεις πάνω στο κόσμο» ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι στη συνάντηση το ΑΚΕΛ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσθετες περικοπές σε ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, στους τομείς της υγείας και της παιδείας που κατά την άποψη του κόμματος έπρεπε να στηρίζονται περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα