Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση;

12:04 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση; Ποιοι κινδυνεύουν από κατάγματα στα οστά και πως μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι έχουμε ή δεν έχουμε μια από τις 2 παθήσεις; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα στην οστεοπόρωση και την οστεοπενία, θα μάθετε ποια σημεία στα κόκαλα “προτιμάει” η σιωπηλή νόσος, οστεοπόρωση,

να χτυπάει και τέλος θα ενημερωθείτε για τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης της.

Η Οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από ελάττωση της πυκνότητας και της δύναμης των οστών μ’ αποτέλεσμα την εύκολη δημιουργία καταγμάτων. Παρόμοια αλλά ηπιότερη κατάσταση είναι η Οστεοπενία στην οποία το οστό είναι πιο αραιωτικό από το φυσιολογικό αλλά όχι τόσο όσο στην οστεοπόρωση. Η Σπονδυλική Στήλη, τα Ισχία και οι Καρποί είναι οι περιοχές του σκελετού στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα .Η Οστεοπόρωση μπορεί να αποτελεί για χρόνια μια σιωπηλή κατάσταση καθώς από μόνη της δε γίνεται εμφανής παρά μόνο μέσω της εμφάνισης καταγμάτων. Η οστεοπόρωση ¨δε πονάει ¨μέχρι την εκδήλωση κατάγματος , όπου και εμφανίζεται ως ζωστηροειδής ραχιαλγία που δεν υποχωρεί με τον κλινοστατισμό. Κατά συνέπεια οι ασθενείς με Οστεοπόρωση μπορεί να μην έχουν γνώση της κατάστασης τους αν δεν έχουν ήδη υποστεί κάποιο κάταγμα.

Τα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα οδηγούν σε αλλαγή της στάσης με κορύφωση τη κυφωτική παραμόρφωση, η οποία σε βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει τέτοια πίεση στο θώρακα, δυσχερένοντας την αναπνευστική λειτουργία .

Τα επαναλαμβανόμενα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα εκτός από τις…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα