Στεφάνου: Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να αναλάβει τις ευθύνες της για το κούρεμα των καταθέσεων

11:45 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα αναφορές κυβερνώντων καθώς και δημοσιεύματα, όπως το σημερινό σε πρωινή εφημερίδα, που ισχυρίζονται ότι το κούρεμα καταθέσεων είχε τάχα συμφωνηθεί στο Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου από την κυβέρνηση Χριστόφια. Σε εκείνο το Μνημόνιο όχι μόνο δεν υπήρχε αναφορά, αλλά

και δεν μπορούσε να υπάρχει γιατί αυτό στηριζόταν στη λογική της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απ’ έξω (το γνωστό πλέον bail-out). Σε αντίθεση με αυτό που προβλεπόταν στο Μνημόνιο περασμένου Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από εγχώριους πόρους (δηλαδή να εφαρμοστεί το bail-in), γεγονός που άνοιξε το δρόμο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Η συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη και σ’ αυτήν ανήκουν οι ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες που προέκυψαν για τη Λαϊκή Τράπεζα, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα την οικονομία.

Στο Μνημόνιο Νοεμβρίου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν μυστικό, όλοι το κατείχαν –κόμματα και ΜΜΕ ενώ βρισκόταν και στο διαδίκτυο- υπάρχουν πρόνοιες για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, που κατά γενική ομολογία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το Μνημόνιο Νοεμβρίου παρέπεμπε σε μια οργανωμένη εξυγίανση με διάφορους τρόπους και σε βάθος χρόνου. Η αποδοχή από μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη του κουρέματος καταθέσεων, μαζί με τις άστοχες και λανθασμένες ενέργειές της μετά από τη συμφωνία της 15ης Μαρτίου, προκάλεσαν το βίαιο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και την καταστροφή που ακολούθησε.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της που είναι ακέραια δικές της κι ας πάψει με διάφορους τρόπους και μέσα να προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για τους κακούς χειρισμούς της στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή χειρίστηκε το θέμα, αυτή υποσχέθηκε στο λαό καλύτερο μνημόνιο και συμφώνησε σε χειρότερο, αυτή είναι που συμφώνησε το κούρεμα καταθέσεων, ενώ ο πρόεδρος προεκλογικά και μετεκλογικά απλόχερα μοίραζε δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο.

Εκποίηση κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Κακή διαχείριση έγινε και στο θέμα της εκποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία που έγινε οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα ξεπουλήθηκαν και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ELA τα φορτώθηκαν οι Κύπριοι φορολογούμενοι. Στο όλο θέμα προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά για τα οποία απαιτούνται απαντήσεις.

Έχοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η εκποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επιβλήθηκε από την Τρόικα, ζητούμε από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση να ενημερώσουν κατά πόσο έχουν αναλάβει κι άλλες δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. ή του ΔΝΤ.

Ζητούμε επίσης να τύχουμε επίσημης ενημέρωσης για τους όρους της Δανειακής Σύμβασης.

Το ΑΚΕΛ θα εγγράψει θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού για αυτεπάγγελτη συζήτηση της εκποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα