Τη δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης επί τακτικής βάσεως θεσμοθέτησε η Βουλή

20:39 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε εισήγηση της Κυβέρνησης και υπερψήφισε άλλο ένα μνημονιακό νομοσχέδιο για τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί φόρων κατανάλωσης, έτσι ώστε οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης να αναθεωρούνται επί τακτικής βάσεως, για να διασφαλίζεται η πραγματική οικονομική τους αξία.

Στο στάδιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης είχε δηλώσει ότι η ψήφιση του νόμου αυτού αποτελεί

προϋπόθεση, η οποία έχει τεθεί εκ μέρους της Τρόικας για την υπογραφή της μνημονιακής σύμβασης και για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου μέχρι τα μέσα Μαΐου 2013.

Με τον έως τώρα ισχύοντα νόμο, παρεχόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών, με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να αναθεωρεί, κατά την κρίση του, τους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι η αναθεώρηση αυτή θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης και τροποποιητικού νομοσχεδίου από τον Υπουργό Οικονομικών και θα υλοποιείται με την ψήφισή του σε νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η τροποποίηση αυτή έχει αποφασισθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για δημοσιονομική εξυγίανση και η αναθεώρηση των συντελεστών ειδικών φόρων κατανάλωσης θα γίνεται κάθε τέσσερα έτη, εκτός εάν προκύψουν απρόβλεπτοι λόγοι που να δικαιολογούν την αναθεώρησή τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα