Τη δημιουργία Γραφείου Διαχείρισης Χρέους συζήτησε η Επ. Οικονομικών

16:12 28/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη δημιουργία Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ), τους σκοπούς για τους οποίους επιτρέπεται κρατικός δανεισμός, την εξασφάλιση των αναγκαίων κρατικών δανείων έγκαιρα με μεσοπρόθεσμη ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού και την υποχρεωτική θέσπιση μεσοπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΔΧ), προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο που συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με τίτλο ”ο περί της διαχείρισης του δημόσιου χρέους νόμος”.

Σε δηλώσεις, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε το γεγονός

ότι η Κυβέρνηση έφερε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να καθορίσει νομοθετικά το πλαίσιο διαχείρισης του ΔΧ γιατί είναι πραγματικότητα, όπως είπε, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους.

Ανέφερε ότι παλαιότερα τη διαχείριση την είχε τυπικά η Κεντρική Τράπεζα και πρόσφατα η Βουλή ψήφισε νομοθεσία μετά από υπόδειξη της ΕΕ για μεταφορά της διαχείρισης του χρέους στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας ότι υπόδειξη της ΕΕ ήταν αυτή η διαχείριση να γίνεται από μία ανεξάρτητη αρχή για να μην υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ”σήμερα διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ανεξαρτησία στον τρόπο διαχείρισης του χρέους καθώς αυτή η διαχείριση γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών με καταστροφικά αποτελέσματα, αν κάποιος κρίνει το πού έχει βρεθεί το δημόσιο μας χρέος τα τελευταία τέσσερα χρόνια”.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ διατυπώνει τις επιφυλάξεις του ”γιατί αυτό το ΓΔΔΧ δεν θα είναι ανεξάρτητο, αφού ο προϊστάμενος θα διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών και επομένως θα είναι επιρρεπής στις υποδείξεις και στις πολιτικές πιέσεις του Υπουργού Οικονομικών”.

”Εχουμε ζητήσει να δοθούν στοιχεία για το πώς έχει δουλέψει το σύστημα μέχρι σήμερα και έχουμε ζητήσει από τους Λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών να δώσουν στην Επιτροπή Οικονομικών τα σχετικά σημειώματα που απέστελλαν οι Λειτουργοί του Υπουργείου στον (τέως Υπουργό Οικονομικών) κ. Χαρίλαο Σταυράκη σε σχέση με τη διαχείριση του χρέους και οι εισηγήσεις δεν εισακούονταν, με αποτέλεσμα να έχουμε τα τραγικά αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στα ύψη”, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ”οι σχετικές επιστολές αποστέλλονταν όχι μόνο στον Υπουργό Οικονομικών αλλά και σε ανεξάρτητες υπηρεσίες”, ενώ ερωτηθείς αν οι εισηγήσεις για τη διαχείριση του χρέους που περιέχονταν στις επιστολές ήταν διαφορετικές από την πολιτική που ακολουθήθηκε τελικά, ανέφερε ”μάλιστα”, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί περαιτέρω μέχρι να δοθούν οι επιστολές στην Επιτροπή.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο επικεφαλής του ΓΔΔΧ του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδων Καλοζώης ανέφερε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τη διεθνή τράπεζα και ”αναμένουμε ότι θα μπορέσει να αποτελέσει το υπόβαθρο για συνετή διαχείριση του δημόσιου χ

Keywords
Τυχαία Θέματα