Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΠ της ΕΕ στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Χρ. Πισσαρίδη

15:42 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κύπριος Νομπελίστας, Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία 4-5 Οκτωβρίου.

Οι συζητήσεις των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ θα επικεντρωθούν στον κεντρικό ρόλο της εκπαίδευσης για την υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης θα συζητήσει με τους Υπουργούς σχετικά με τη διασύνδεση εκπαίδευσης και οικονομικών επιδόσεων – ένα θέμα που επισημάνθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ

με τίτλο «Η εκπαίδευση με μια ματιά», από την οποία προκύπτει ότι ένας Ευρωπαίος απόφοιτος πανεπιστημίου μπορεί να αναμένει ένα καθαρό κέρδος περίπου 140 000 ευρώ στο σύνολο του επαγγελματικού του βίου, ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για το δημόσιο λόγω αυξημένων φορολογικών πληρωμών και άλλων αποταμιεύσεων είναι περίπου τριπλάσια από τις δημόσιες δαπάνες.

Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τις συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου της Επιτροπής για τον αλφαβητισμό, που παρουσιάστηκαν στο κοινό τον προηγούμενο μήνα. Εκθεση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα έδειξε ότι ένας στους πέντε 15χρονους νέους, καθώς επίσης και σχεδόν 75 εκατομμύρια ενήλικοι, δεν διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, γεγονός που δυσχεραίνει για αυτούς την εξεύρεση εργασίας και αυξάνει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τον αλφαβητισμό, που αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρόκειται να αυξηθεί στο 35% του συνόλου των θέσεων απασχόλησης έως το 2020, αλλά μόλις το 26% του συνόλου του εργατικού δυναμικού σήμερα διαθέτει τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της επιδίωξής της για μια βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, η Στρατηγική Ευρώπη 2020 περιλαμβάνει δύο στόχους για την εκπαίδευση – τη μείωση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο σε ποσοστό χαμηλότερο από το 10%, από 13,5% σήμερα, και την αύξηση του αριθμού των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών στο 40%, από 34,6% σήμερα.

Η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και την απασχόληση θα συζητηθεί επίσης στο Φόρουμ Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σε δήλωσή της, η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία Ανδρούλλα Βασιλείου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυπριακή Προεδρία έθεσε την εκπαίδευση και την ανάπτυξη στο επίκεντρο της ατζέντας της.

Παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα προς τους υπουργούς οικονομικών και τους πρωθυπουργούς να σκεφτούν τους νέους πριν αποφασίσουν τις προτεραιότητές τους για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα