Θορυβήθηκε ο τουρκικός στρατός το 2002 από την επικράτηση Ερντογάν, παραδέχθηκε ο Οζγκιόκ

17:53 3/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιστορική χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος την κατάθεση την Πέμπτη του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζγκιόκ στα πλαίσια της δίκης για την υπόθεση «Εργκενεκόν».

Η “Hurriyet” αναφέρει ότι ο Οζγκιόκ παραδέχθηκε κατά την κατάθεσή του ότι κατά την συνεδρίαση του Γενικού Επιτελείου το 2003, μετά την εκλογή του AKP, το 2002, ελέχθη ο όρος «τελεσίγραφο».

Ο στρατός,

ο οποίος ανησυχούσε για το κοσμικό κράτος μετά την εκλογή του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της ηγεσίας του την έκδοση ενός τέτοιου «τελεσιγράφου», με το οποίο θα προειδοποιούσε το AKP να μην προωθήσει θρησκευτικά ζητήμτα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο Οζγκιόκ συμπλήρωσε ότι κάποιες φορές ο στρατός διεξάγει συνεδριάσεις παραγωγής ιδεών (brainstorming) και ότι συνηθίζονταν σε αυτές τις συνεδριάσεις οι αξιωματικοί να εκφράζουν ανοικτά αυτά που σκέπτονταν.

Υπογράμμισε δε ότι ο όρος «τελεσίγραφο» ελέχθη στο πλαίσιο επεξεργασίας εναλλακτικών σεναρίων και στρατηγικών και ότι δεν συνιστούσε επίσημη πρόταση.

Η «Sabah», χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την κατάθεση Οζγκιόκ, γράφει ότι ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραδέχθηκε ότι ο στρατός θορυβήθηκε έπειτα από την επικράτηση του ΑΚΡ στις εκλογές του 2002.

«Είχα συνομιλίες με τους κατωτέρους μου. Υπήρχαν διαφωνίες. Συνομιλήσαμε αλλά στο τέλος όλοι υπάκουσαν στις εντολές του Διοικητή» ανέφερε ο Οζγκιόκ. Επίσης αναφέρει ότι ο Οζγκιόκ δήλωσε ότι την άνοιξη του 2004 περιέπεσε στην κατοχή του ένας ψηφιακός δίσκος (CD) με σχέδια υπό την ονομασία «’Αϊ ισιγί» (Φεγγαρόφως) και «Γιακαμόζ», ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν αντέδρασε διότι τα περιεχόμενα του CD δεν ήταν επίσημα έγγραφα και δεν μπορούσε να γνωρίζει για την αυθεντικότητα και ορθότητα των πληροφοριών.

«Για αυτόν τον λόγο δεν συζήτησα αυτό το θέμα με τους κατωτέρους μου. Ωστόσο από καιρό σε καιρό είχα υπαινιχθεί ότι γνώριζα για το θέμα αυτό» δήλωσε επίσης ο κ. Οζγκιόκ, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό δεν προχώρησε τότε σε καμία ενέργεια.

Η κατάθεση Οζγκιόκ συνεχίστηκε και την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα