Θετικό το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει η Τζίπι Λίβνι

12:13 30/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Θετικό» χαρακτήρισε το κλίμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τις πρώτες εδώ και τρία χρόνια, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ισραηλινών και Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Τζίπι Λίβνι.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, την Τρίτη, η κ. Λίβνι είπε ότι «το κλίμα ήταν θετικό» αναφερόμενη σε δείπνο με τον αντίστοιχο διαπραγματευτή των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερακάτ που τους παρέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τζον Κέρι.

«Όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά αποφασίσαμε πως ότι λέχθηκε θα παραμείνει εντός της αίθουσας διαπραγματεύσεων και δεν θα βγει προς τα έξω», πρόσθεσε.

Οι απευθείας συνομιλίες άρχισαν εκ νέου τη Δευτέρα με τις ΗΠΑ να καλούν και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στους αναγκαίους σκληρούς συμβιβασμούς για την επίτευξη συμφωνίας.

Σε ένα συμβολικό μήνυμα ειρήνης και ανεκτικότητας η κ. Λίβνι και ο κ. Ερακάτ παρακάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο απέναντι από τον κ. Κέρι για να μοιραστούν ένα παραδοσιακό μουσουλμανικό δείπνο αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

«Ήταν μία εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση μεταξύ των πλευρών. Συμμετείχαν καλή τη πίστη και με σοβαρότητα» ανέφερε σε δήλωσή του ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά από το δείπνο διάρκειας 90 λεπτών.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των συνομιλιών αύριο το πρωί», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών χαρακτηρίζοντας τις ως ένα «υποσχόμενο βήμα» προς τα μπρος, αλλά προειδοποιώντας την ίδια ώρα ότι θα χρειαστεί να παρθούν «σκληρές αποφάσεις».

«Το πιο δύσκολο έργο αυτών των διαπραγματεύσεων είναι μπροστά μας και ευελπιστώ ότι και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες καλή τη πίστη», είπε.

Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν και τις δύο πλευρές «με στόχο την επίτευξη δύο κρατών, που θα συνυπάρχουν, το ένα δίπλα από το άλλο με ειρήνη και ασφάλεια».

Ο κ. Κέρι είχε νωρίτερα προειδοποιήσει ότι «μπροστά μας βρίσκονται πολλές δύσκολες αποφάσεις για τους διαπραγματευτές και για τους ηγέτες καθώς προσπαθούμε να βρούμε λογικούς συμβιβασμούς σε δύσκολα, περίπλοκα, συναισθηματικά και συμβολικά θέματα».

«Θεωρώ ότι ο λογικός συμβιβασμός πρέπει να είναι το κλειδί όλης αυτής της προσπάθειας», ανέφερε.

ΟΙ δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν να συνομιλούν για τουλάχιστον εννιά μήνες, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός αξιωματούχου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ανέφερε ωστόσο δεν πρόκειται για προθεσμία που έχει τεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα