Θετικό κλίμα για Κυπριακό σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντησαν ομογενείς

23:20 19/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά επαφών με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και κορυφαία στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας, είχαν αυτή την εβδομάδα ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με την ευκαιρία της 39ης επετείου της τουρκικής εισβολής.

Στην αντιπροσωπεία των ομογενών συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Τάσος Ζαμπάς, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντυ Ζεμενίδης και οι συντονιστές

της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων, Αντι και Μάικ Μανάτος.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με το διευθυντή Νοτίου Ευρώπης και ΕΕ, Μάικλ Σέσαμς (Michael Sessums) και την ειδική σύμβουλο του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, για ευρωπαϊκά θέματα, Τζανίν Ελισον (Janine Ellison).

Στο Κογκρέσο η αντιπροσωπεία των ομογενών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στη διάρκεια δείπνου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Εντ Ρόις και τον επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών, Ελιοτ Ενγκελ, τους συμπροέδρους της κοινής επιτροπής Ελλάδας – Ισραήλ στη Βουλή, Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς κ.ά. που διαβεβαίωσαν για τη σθεναρή υποστήριξή τους σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Τόσο ο Τάσος Ζαμπάς όσο κι ο Εντυ Ζεμενίδης, που μίλησαν στο ΚΥΠΕ για τις συναντήσεις, εξέφρασαν ικανοποίηση για το θετικό κλίμα που συνάντησαν τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συμμετέχω κάθε χρόνο στα τελευταία 15 χρόνια σε τέτοιες συναντήσεις με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στελέχη του Κογκρέσου. Στο Κογκρέσο πάντοτε αντιμετώπιζαν πολύ θετικά το θέμα της Κύπρου, ενώ τα προβλήματά μας εστιάζονταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στελέχη κοντά στον Πρόεδρο. Αυτά που άκουσα φέτος από αυτούς τους αξιωματούχους ήταν τα πιο εποικοδομητικά σχόλια για πολλά χρόνια κι αυτό με εντυπωσίασε», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Τάσος Ζαμπάς.

Η εξήγηση που δίνει ο κ. Ζαμπάς για τη μεταστροφή της στάσης των Αμερικανών αξιωματούχων είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και της Αιγύπτου και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία.

«Ισως για όλους τους λόγους αυτούς να άρχισαν να βλέπουν υπό διαφορετικό πρίσμα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τα μηνύματα ήταν πολύ αισιόδοξα.

«Δεν ξέρω αν η αλλαγή κυβερνήσεως στην Κύπρο σημαίνει κάτι διαφορετικό για την επίλυση του Κυπριακού, όμως από τους συνομιλητές μας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίστηκε πολλές φορές ότι η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως «ανήκομεν εις την Δύσιν» προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, όμως νομίζω τέλειωσαν ότι οι καιροί που πηγαίναμε στην Ουάσιγκτον και μας έλεγαν ότι πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να κάνουν κι άλλες παραχωρήσεις».

Ο κ. Ζαμπάς υποστήριξε ότι αυτό που η αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από την τουρκική σχετίζεται με τις προτάσεις που ανέπτυξε στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον το Μάιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Θεωρούν τις προτάσεις εποικοδομητικές και συμφωνούν ότι αν η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για την λύση, είναι καιρός να προβεί σε χειρονομία καλής θέλησης».

Μεταστροφή βλέπει ο Εντυ Ζεμενίδης
—————–
«Αυτό που πάντα υποστηρίζαμε πως πρέπει να γίνει, δηλαδή η μεταστροφή της συμπεριφοράς της αμερικανικής Κυβέρνησης στο θέμα της γεωστρατηγικής σημασίας της Κύπρου, φαίνεται πως αρχίζει να αποκτά ρίζες στην Ουάσιγκτον”, είπε ο Εντυ Ζεμενίδης.

«Συναντήσαμε αναγνώριση της συμβολής της Κύπρου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με την καταδίκη μέλους της Χεζμπολάχ, τη θετική εκτίμηση για την αυξανόμενη σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ, αλλά και για τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να επιζητήσει η Κύπρος την ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Όλα αυτά επέτειναν την άποψη, που ακούσαμε πολύ περισσότερο αυτή τη φορά, ότι η Κύπρος είναι ένας εταίρος των ΗΠΑ».

Ο κ. Ζεμενίδης υποστήριξε ότι όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, συνέβαλαν στο να εκδηλώνεται αυτή τη φορά από την αμερικανική Κυβέρνηση και το Κογκρέσο η πρόθεση να βρεθεί τρόπος για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρο.

«Δείχνουν περισσότερο αποφασισμένοι και θετικοί απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Η αίσθηση που ο κ. Ζεμενίδης αποκόμισε από τις συνομιλίες που είχε η ελληνοαμερικανική ηγεσία με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι ότι δεν υπάρχουν πιέσεις για επίσπευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

«Αναγνωρίζουν τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν τόσο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη όσο και η Κυβέρνηση Σαμαρά και συμφωνούν με τις δύο κυβερνήσεις πως εκείνο που έχει γι’ αυτές προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας υποστήριξε πως ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, οι προτάσεις που ανέπτυξε στους Αμερικανούς συνομιλητές του για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαρακτηρίζονται από την αμερικανική Κυβέρνηση «τολμηρές».

«Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου στην επίτευξη ειρήνης και αντιλαμβάνονται ότι προέχει η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των πολιτών της. Δεν μπορείς να πείσεις τους πολίτες της χώρας να αποδεχθούν μία συμφωνία για το Κυπριακό, όταν υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Ένα από τα θέματα που εγέρθηκε στις επαφές των ομογενών με τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ήταν κι η επικείμενη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Ελληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Ζεμενίδης είπε πως οι συνομιλητές τους χαρακτήρισαν την επίσκεψη ως αναγνώριση των συμμαχικών και εταιρικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και στήριξης προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του στις προσπάθειες που καταβάλει για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Εκτιμούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική Κυβέρνηση και επιθυμούν να προσφέρουν ηθική συμπαράσταση. Ταυτόχρονα, όπως θα είδατε, επισκέπτεται την Αθήνα κι ο Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και στις προσεχείς μέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα για το τι σχεδιάζεται στην Ουάσιγκτον, κατέληξε ο Εντυ Ζεμενίδης.

Είπε, τέλος, πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες, τους διαβεβαίωσαν ότι εργάζονται εντατικά για την οργάνωση του προγράμματος, μελετώντας διάφορες επιλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα