Πολωνία: Ελπίζουν να έχουν… ευρώ σε 10 χρόνια

21:02 19/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Πολωνία μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη ως το 2023, φτάνει να έχει τύχει μεταρρύθμισης το πλαίσιο του κοινού νομίσματος, δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζάτσεκ Ροστόβσκι.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ροστόβσκι ανέφερε στην καθημερινή εφημερίδα «Dziennik Gazeta Prawna» ότι «θεωρώ πως 10 χρόνια είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, μπορεί και να γίνει πιο νωρίς».

Αλλά, πρόσθεσε, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ευρωζώνη έχει μεταρρυθμιστεί αρκετά έτσι ώστε να μπορούμε να ενταχθούμε με ασφάλεια… την υποστηρίζουμε

και προσφέρουμε συμβουλές, αλλά η πρόοδος είναι ανεπαρκής».

Η ευρωζώνη προχωρεί σε βήματα προς ένα πιο αυστηρό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό συντονισμό για να ξεπεράσει την χρεωστική της κρίση και να εμποδίσει νέα αναταραχή.

Η Πολωνία υποχρεούται να ενταχθεί στο μπλοκ των 17 κρατών μελών σύμφωνα με τους όρους της ένταξής της στην ΕΕ το 2004, αλλά δεν έχει τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία.

Το 2008 ο κεντρώος Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τάσκ έθεσε ως στόχο το 2011, αλλά εν μέσω της χρεωστικής κρίσης της ευρωζώνης η Βαρσοβία έχει υιοθετήσει από τότε μια προσέγγιση του «ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει» στο θέμα.

«Οπωσδήποτε το 2008 ήμουν υπερβολικά αισιόδοξος», ανέφερε ο κ. Τασκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του αυτό το μήνα στην καθημερινή «Gazeta Wyborcza».

Παραδέχθηκε επίσης ότι η Κυβέρνησή του δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να υιοθετηθούν οι απαραίτητες συνταγματικές τροποποιήσεις.

«Σήμερα δεν έχουμε αυτή την πλειοψηφία αλλά η διαίσθησή μου, μου λέει ότι δεν θα την έχουμε ούτε στην επόμενη θητεία», είπε.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2015. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Τασκ «Civic Platform» χάνει έδαφος στους ευρωσκεπτικιστές της αντιπολίτευσης «PiS».

Keywords
Τυχαία Θέματα