Θεμελιώδης ο ρόλος της εκπαίδευσης για τον περιβαλλοντικό πολιτισμό, λέει ο Υπ. Παιδείας

14:37 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

O ρόλος της εκπαίδευσης για την εδραίωση του περιβαλλοντικού πολιτισμού είναι κρίσιμος και θεμελιώδης, δήλωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

Σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παράδοση της εκπαιδευτικής βαλίτσας για την Ορθολογιστική Διαχείριση των Απορριμμάτων για εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι «το διδακτικό υλικό που παρουσιάζεται σήμερα είναι το επιστέγασμα της συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Πανεπιστήμιο Frederick, τη Green

Dot Κύπρου και την Εταιρεία Λανίτης».

Το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό, πρόσθεσε, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, «αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της Κοινωνικής Περιβαλλοντικής Εταιρικής Ευθύνης και της συλλογικότητας των προσπαθειών που απαιτούνται για την αποτελεσματική προώθηση των θεμάτων του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα και μορφές εκπαίδευσης».

«Ο ρόλος της εκπαίδευσης για την εδραίωση του περιβαλλοντικού πολιτισμού είναι κρίσιμος και θεμελιώδης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «τέτοιου είδους συλλογικές πρωτοβουλίες και ενέργειες μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι με κοινή προσπάθεια και αγώνα μπορούμε, αλλά κυρίως έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να κληροδοτήσουμε ένα κόσμο καλύτερο στις μελλοντικές γενεές που θα στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής ακεραιότητας».

Ο Υπουργός Παιδείας συνέχισε λέγοντας ότι «η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι κανένα μέτρο πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης εάν δεν διαμορφωθούν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι, ενεργοί και κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες, καθιστά το ρόλο της εκπαίδευσης κρίσιμο και σημαντικό σε σχέση με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την επίτευξη της Αειφόρου Ανάπτυξης».

Για το λόγο αυτό, είπε, «δράττομαι της ευκαιρίας να σας αναφέρω ότι τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης κατέχουν πρωτεύουσα θέση στην εκπαίδευση του τόπου μας».

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένους, «επιστέγασμα, αποτελεί η καθιέρωσή του Αναλυτικού Προγράμματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το οποίο στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί στη Δημοτική Εκπαίδευση, εφαρμόζεται πιλοτικά στην Προδημοτική Εκπαίδευση και σε μεταγενέστερο στάδιο πρόκειται να ενσωματωθεί στη Μέση Γενική Εκπαίδευση».

«Προσπάθεια και μέλημά μας είναι να ιδωθούν τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο όπου το κάθε σχολείο αποκεντρωμένα, αλλά συστηματικά και οργανωμένα θα είναι σε θέση να οργανώνει τη δική του αειφόρο περιβαλλοντική εκπαιδευτική πολιτική, με στόχο τη διαμόρφωση του αειφόρου σχολείου στη βάση της αναδιοργάνωσης του παιδαγωγικού, οργανωσιακού και κοινωνικού του πλαισίου», σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε επίσης ότι το διδακτικό υλικό «Ορθολογιστική Διαχείριση των Απορριμμάτων: Εκπαιδευτικές Προτάσεις για τη Μέση Εκπαίδευση» αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού υλικού της Δημοτικής Εκπαίδευσης που παρήχθη κατά την περσινή χρονιά.

Προσεγγίζει, ανέφερε, «διάφορες πτυχές των απορριμμάτων κατά τρόπο συστηματικό και ολιστικό, στη βάση της αξιοποίησης των σύγχρονων παιδαγωγικών και διδακτικών προσεγγίσεων, αλλά και του μεθοδολογικού πλαισίου που διέπει τα θέματα της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Πρόκειται, είπε τέλος, «για ένα εκπαιδευτικό υλικό το οποίο απορρέει από τις ανάγκες της Κυπριακής Εκπαίδευσης και δομείται στη βάση ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών σχεδιασμών που μπορούν να προσαρμοσθούν στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τόσο της κάθε σχολικής μονάδας, όσο και στα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών».

Keywords
Τυχαία Θέματα