Θέματα εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε στο ΕΚ η ΥΠΕΞ

16:17 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, η κατάσταση στην Αίγυπτο, η απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει οικισμούς, η έκθεση προόδου της Αλβανίας και η πιθανή εισροή αιτητών ασύλου από τη Συρία, ήταν τα θέματα που παρουσίασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, χθες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η κ. Μαρκουλλή εκπροσωπούσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας,

Βαρόνη Κάθριν Άστον.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται μόνο στην καρδιά των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι «αποτελούν το ασημένιο νήμα που διατρέχει την εξωτερική μας πολιτική». Η Υπουργός ενημέρωσε το ΕΚ για τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι πράγματι, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει στην δημοκρατική μεταρρύθμιση του Αραβικού κόσμου, και να προσφέρει στήριξη στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτές στη Συρία και στο Μάλι/Σαχέλ, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία της ΕΕ σε αυτά τα θέματα με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Οσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας, οι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης και ενός συλλογικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσης, στη βάση της συναίνεσης και της κοινής κυριότητας. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να δείξουμε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον λαό της Αιγύπτου, διαμέσου της δημοκρατικής μεταρρύθμισης και να συνεχίσουμε τις εκκλήσεις μας για ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς με στόχο τη λύση βάσει συναίνεσης», είπε, μεταξύ άλλων.
Τοποθετούμενη σχετικά με την απόφαση της Ισραηλινής Κυβέρνησης να επεκτείνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη η Υπουργός ανέφερε ότι «η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων δεν θα έχει μόνο άμεση επίδραση στην προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά θα έχει επίσης άμεσες επιπτώσεις και στις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ». Υπογράμμισε, ότι η ΕΕ κάλεσε επίσης την Παλαιστινιακή ηγεσία να επιδιώξει εποικοδομητικά το νέο καθεστώς του Παρατηρητή χώρας μη μέλους στα Ηνωμένα Έθνη που δόθηκε στην Παλαιστίνη και να μην προχωρήσει σε ενέργειες, οι οποίες θα εμβαθύνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από τη διαπραγμάτευση της λύσης.

Τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με όλους όσοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.
Όσον αφορά στην Αλβανία η κ. Μαρκουλλή καλωσόρισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε, προσθέτοντας όμως ότι για να παραχωρηθεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη. «Η ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, η αποτελεσματικότητά της και η λογοδοσία της, η μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η προστασία των μειονοτήτων, αποτελούν τομείς-κλειδιά, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας της χώρας για ένταξη», ανέφερε.

Προς αυτό το σκοπό η επιτυχής διεξαγωγή των εκλογών του Ιούνιου του επόμενου έτους, θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στις προετοιμασίες για την πιθανή εισροή αιτητών ασύλου από τη Συρία η Υπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις όπως κάναμε από την εκδήλωση αυτής της κρίσης, επικεντρώνοντας ειδικότερα την προσοχή μας στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σύριους πολίτες, που είναι θύματα της κρίσης».

Ενημέρωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη μαζί έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανταπόκρισης του περασμένου Σεπτέμβρη, της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών για τους Σύριους πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα η βοήθεια αυτή έχει φθάσει το συνολικό ποσό των 228 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 58% της συνολικής διεθνούς βοήθειας.
Η κ. Μαρκουλλή συνέχισε αναφερόμενη στη δημιουργία ενός περιφερειακού προγράμματος προστασίας, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την άνοιξη του 2013. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστούν για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και όποτε η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία το απαιτήσει», δήλωσε.

Τέλος, η Υπουργός συμμετείχε στην τελετή απονομής των βραβείων Sakharov για την Ελευθερία της Σκέψης 2012, που απονεμήθηκε σε εκπροσώπους των ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικηγόρου Nasrin Sotoudeh και του σκηνοθέτη Jafar Panahi.

Keywords
Τυχαία Θέματα