Εurogroup: Επιτεύχθηκε πρόοδος για την Κύπρο, αισιοδοξία για συμφωνία σύντομα

15:10 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόοδο προς την κατεύθυνση ενός πιθανού προγράμματος μακροοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο κατέγραψαν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι καλωσόρισαν τη δέσμευση που επέδειξαν οι κυπριακές Αρχές στην υιοθέτηση της πρώτης δέσμης μέτρων από τη Βουλή. Το συντομότερο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Ολι Ρεν

πιστεύει ότι οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Eurogroup, υπό την προεδρία του Προέδρου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για το προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Pimco.

Στη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συζήτησης, το Εurogroup θεωρεί “έχει επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός πιθανού προγράμματος μακροοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, το οποίο προνοεί μια σημαντική οικονομική, δημοσιονομική και διαρθρωτική αναπροσαρμογή, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο στις 23 Νοεμβρίου».

Στη συνέχεια καλωσορίζει το γεγονός ότι “οι κυπριακές Αρχές επιδεικνύουν τη δέσμευσή του σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις και ότι το κυπριακό κοινοβούλιο έχει περάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων, η οποία συμφωνήθηκε με τους διεθνείς οργανισμούς».

Σημειώνει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, “του οποίου οι βασικές παράμετροι ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προσδοκίες που διέπουν τις συζητήσεις του προγράμματος».

Σημειώνοντας πως τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου, οι Υπουργοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου έχουν καλυφθεί. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι συμφωνία επί του προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί σύντομα και καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις αναλόγως», καταλήγει η δήλωση.

Σε δηλώσεις με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χιαρέτισε το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις με την υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ για τα πρώτα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου είπε ότι κινούνται κοντά στις αρχικές προβλέψεις μας. Πρόσθεσε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις σύντομα.

Ερωτηθείς απο το ΚΥΠΕ εάν είναι δυνατή η λήψη οριστικής απόφασης για την Κύπρο μέσα στον Ιανουάριο ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Δεν θέλω να δεσμευθω σε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλα εργαζόμαστε για να έχουμε την απόφαση το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν χαιρέτισε την ταχύτητα των κυπριακών Αρχών στην υιοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό σημάδι την αποφασιστικότητα της Κύπρου».

Τόνισε ότι περιμένουμε στα μέσα Ιανουαρίου τα τελικά αποτελέσματα της Pimco, ενώ παράλληλα “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη λήψη οριστικών αποφάσεων και πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις αυτές μπορούν να ληφθούν τον επόμενο μήνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα