Τέλος … στη δυσοσμία στο Καϊμακλί

22:14 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προς επίλυση βαίνουν τα διαχρονικά προβλήματα δυσοσμίας στην περιοχή Καϊμακλίου ανακοινώνει ο Δήμος Λευκωσίας, αφού έχει επέλθει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τουρκοκυπριακή πλευρά, συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου κεντρικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον Άγιο Δομέτιο κατευθείαν προς το νέο εργοστάσιο Μιας Μηλιάς.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάζτης αναμένεται η εξασφάλιση της σχετικής Ευρωπαϊκής οικονομικής χορηγίας και η έναρξη της μελέτης. Στη συνέχεια, αναμένεται τον επόμενο χρόνο η έναρξη των κατασκευαστικών

εργασιών που θα ολοκληρωθούν εντός μιας διετίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έντονη δυσοσμία στην περιοχή αναδυόταν από το παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στην Μια Μηλιά, “το οποίο δεν τύγχανε της σωστής συντήρησης και επιπρόσθετα απορρίπτονταν εκεί πλείστα άλλα ανεπιθύμητα απόβλητα”. Παράλληλα, υπήρχε έντονη δυσοσμία στην Αγίου Ιλαρίωνος, “οφειλόμενη στο γεγονός ότι ο κυριότερος αγωγός μεταφοράς λυμάτων στη δυτική πλευρά της Λευκωσίας περνούσε από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα και στο ύψος του Τράχωνα επέστρεφε προς τις ελεύθερες περιοχές και συγκεκριμένα στην Αγίου Ιλαρίωνος, με κατεύθυνση το εργοστάσιο της Μιας Μηλιάς”.

Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν έτυχε οποιασδήποτε συντήρησης και καθαρισμού και επιπρόσθετα, στη διαδρομή του από τις βόρειες περιοχές της Λευκωσίας “υπήρχε ανεξέλεγκτη απόρριψη βοθρολυμάτων και άλλων αποβλήτων, στοιχεία που δημιουργούσαν έντονη περιοδικά δυσοσμία στη συγκεκριμένη περιοχή”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο του ΣΑΛ προώθησε τόσο προς την Τ/Κ πλευρά όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ιδέα της κατασκευής ενός νέου, σύγχρονου, ψηλής τεχνολογίας και μεγαλύτερης δυναμικότητας εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων και σε συνεργασία, αλλά και με τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και την Τ/Κ πλευρά, προχώρησε στην υλοποίηση του έργου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες, άρχισαν τον Απρίλιο του 2010 και ολοκληρώνονται το Μάιο του 2013. Ήδη, όπως αναφέρεται, το νέο εργοστάσιο βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και οπωσδήποτε επιβεβαιώνεται πως με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν τίθεται θέμα πρόκλησης οποιασδήποτε δυσοσμίας.

Επίσης λαμβάνονται και όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκλειστεί στη συνέχεια και η ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων προς το νέο εργοστάσιο, τόσο για την αποτελεσματική λειτουργία του όσο και για την οριστική εξάλειψη της δυσοσμίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα