Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενάντια στην ανεργία

14:02 25/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η στροφή προς την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί όπλο κατά της ανεργίας, επισημάνθηκε την Τετάρτη από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους και τον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ηλία Μαρκάτζιη, ο οποίος είπε ότι οι χώρες που αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπες με την Τρόικα και βρίσκονται στο Μηχανισμό Στήριξης έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά μαθητών στους τεχνικούς επαγγελματικούς κλάδους εκπαίδευσης.

Στο Υπουργείο Παιδείας

δόθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονταν εκεί σταθμευμένα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, τα οποία κατασκεύασαν μαθητές της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μαθητές οι οποίοι φοιτούν στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση ανέλαβαν και την ετοιμασία αναμνηστικών δώρων για τους υψηλούς προσκεκλημένους της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που θα αποχαιρετήσουν το νησί με ενθύμιο ξυλόγλυπτες κατασκευές, χειροποίητα κοσμήματα, κάδρα μικτής τεχνικής και άλλα χειροτεχνήματα τα οποία φτιάχτηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό.

Σε ομιλία του ο κ. Δημοσθένους είπε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, ειδικότερα για την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει προχωρήσει στη σύσταση για ενίσχυση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεχής προσπάθειά μας για την ενίσχυση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και μέσα από την πρόταση που έχουμε καταθέσει για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στηρίζουμε ξεκάθαρα μέσα από τη δημιουργία των νέων Τεχνολογικών Λυκείων την προσπάθεια αυτή ενώ θα λειτουργήσουν και Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Πρόσθεσε ότι «τις αμέσως επόμενες λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και θα δοθεί το έντυπο αίτησης που θα πρέπει να συμπληρωθεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα από τα οκτώ προγράμματα που θα λειτουργήσουν στα 12 συνολικά Μεταλυκειακά Ινστιτούτα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου».

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως «είναι αλήθεια ότι η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει απαξιωθεί ως επιλογή από τα παιδιά, είναι αλήθεια ότι πολλοί πιστεύουν ότι τα παιδιά με τις λιγότερες ικανότητες επιλέγουν να ακολουθήσουν την κατεύθυνση αυτή και αυτή την εντύπωση θέλουμε, πρέπει και θα την ανατρέψουμε με οποιονδήποτε τίμημα, όχι βεβαίως εις βάρος της οποιασδήποτε άλλης επιλογής έχουν ενώπιόν τους οι μαθητές».

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε το γεγονός ότι η ΕΕ προωθεί την Τεχνική Εκπαίδευση «ως μέσο καταπολέμησης της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και έφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία, «που θεωρείται ότι διαθέτει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, ποσοστό 56% παρακολουθεί Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Αναφέρθηκε και στην Αυστρία «η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, της τάξης του 3,5% περίπου, από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ και αυτό γιατ

Keywords
Τυχαία Θέματα