Τα προβλήματα των επιχειρήσεων έθεσε η ΟΕΒ στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ

15:11 4/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικοδομική βιομηχανία με τις εγγυητικές επιταγές όσον αφορά τη δραστηριότητα τους στο εξωτερικό, αλλά και την ανάγκη αύξησης της ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία για επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έθεσε σήμερα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών

του Υπουργού Οικονομικών “σε ό,τι αφορά την εφαρμογή εκείνων των κινήτρων και των προτάσεων ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας”. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στήριξης των ανέργων μέχρι να βρουν νέα εργασία αλλά και στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΟΕΒ, που έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύσσει το ΔΗΚΟ με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους επιχειρηματικούς φορείς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “ο πιο γρήγορος δρόμος για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο είναι να το εφαρμόσουμε και πιο γρήγορος τρόπος για να διώξουμε την Τρόικα είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων μας”, προσθέτοντας ότι “οι αποφάσεις μας πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις μας πρέπει να τηρηθούν”.

“Ένα χρόνο μετά την χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας και την υιοθέτηση του προγράμματος εξυγίανσης μέσω του μνημονίου βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, η οποία θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι “πρέπει να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν το συντομότερο δυνατό να βγούμε από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα”, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι αποφάσεις αυτές “πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, την ανάπτυξη και την αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας αλλά και την προστασία, ιδιαίτερα, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των δανειζομένων που αυτή την στιγμή γονατίζουν κάτω από τα τεράστια οικονομικά βάρη”.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι “οι επιχειρηματίες τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία για να μπορέσουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους κάτι που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας”.

Αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικοδομική βιομηχανία με τις εγγυητικές όσον αφορά τη δραστηριότητα τους στο εξωτερικό.

Σε σχέση με την πρόσφατη αποδέσμευση από την Τράπεζα Κύπρου εξάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων ύψους 950 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι “φαίνεται πως η αποδέσμευση των καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου έχει πολύ θετικά αποτελέσματα”, προσθέτοντας ότι “οι καταθέσεις παραμένουν στην Τράπεζα Κύπρου αλλά οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων για τη δραστηριότητα τους”.

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έθεσε η ΟΕΒ, ο κ. Παπαδόπουλος, αφού ανέφερε ότι άκουσε τους προβληματισμούς και ανησυχίες της Ομοσπονδίας, είπε ότι “όλοι κατανοούμε το δύσκολο οικονομικό σκηνικό και πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η κυπριακή οικονομία και γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά την εφαρμογή εκείνων των κινήτρων και των προτάσεων ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας”.

“Για την επίτευξη αυτού του στόχου το ΔΗΚΟ θα συμβάλει έτσι ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό για να βοηθηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να βγούμε από την ύφεση που αυτή τη στιγμή επηρεάζει την κυπριακή οικονομία.

Κληθείς να σχολιάσει συμπεριφορές εργοδοτών έναντι των εργοδοτουμένων τους σε σχέση με εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι “οι επιχειρήσεις συζητούν με το προσωπικό τους για να συνεννοηθούν πώς θα συγκρατήσουν τα έξοδα τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, διότι το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει”, όπως είπε, “είναι η αύξηση της ανεργίας”.

Αυτά που λέγονται αφορούν τη “συζήτηση μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων τους για να διατηρήσουν την επιχείρηση ζωντανή ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “συζητήθηκε το πλαίσιο ρύθμισης της αγοράς εργασίας, το οποίο πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης ή και παραβίασης σχετικής νομοθεσίας”.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, “αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευέλικτη αγορά εργασίας γιατί το ζητούμενο μέσα σε ένα σκηνικό όπου αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερα ψηλή ανεργία είναι να υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας έτσι ώστε να μην μένουν για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα άνεργοι συμπολίτες μας”.

Ανέφερε ότι “στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι σε εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιος θα χάσει τη δουλειά του να μπορεί να βρει άλλη εργασία το συντομότερο δυνατό”.

“Θα πρέπει να στηριχθούν οι άνεργοι εκείνο το διάστημα που θα πρέπει να διανύσουν για να βρουν άλλη εργασία αλλά πρέπει να στηριχθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας” και “δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι “υπάρχουν ημίμετρα και ενδιάμεσες λύσεις των παρενεργειών της ανεργίας σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας είναι η ανάπτυξη”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και στην αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους άνεργους της Κύπρου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα