Τα λένε ξανά Τρόικα και Τρ. Κύπρου στην ΚΤ

09:57 31/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με εκπροσώπους της Τράπεζας Κύπρου για το θέμα της αναδιάρθρωσης δανείων θα έχει εκ νέου σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικας, οι οποίοι αξιολογούν την πορεία του κυπριακού προγράμματος που αφορά το χρηματοπιστωτικό

τομέα.

Επίσης, σε άλλη συνάντηση, εκπρόσωποι της Τρόικας θα συζητήσουν με τεχνοκράτες της ΚΤ το κεντρικό μητρώο πιστώσεων, στο οποίο θα καταχωρούνται όλοι οι δανειζόμενοι και οι δικαιούχοι, τόσο από εμπορικές τράπεζες όσο και από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να διευκολύνονται τα ιδρύματα αυτά να ελέγχουν τις νέες αιτήσεις για δάνεια σε σχέση με το μητρώο.

Θέματα της Τράπεζας Κύπρου, όπως είναι η ρευστότητα της Τράπεζας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είχαν συζητηθεί και την περασμένη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, σήμερα υποβάλλεται για έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, όπως προνοείται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θέτει χρονοδιάγραμμα υποβολής του Σχεδίου μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2014.

Μετά την έγκριση, το Σχέδιο θα οδηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δώσει αρχές Μαρτίου, όπως αναμένεται, το πράσινο φως για την παραχώρηση του €1,5 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ποσό το οποίο βρίσκεται ήδη κατατεθειμένο, υπό μορφή τίτλων (securities account), στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Το ποσό αυτό εξασφαλίζει, σύμφωνα με το μνημόνιο, ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει απαίτηση για συνεισφορά των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

Με βάση τον οδικό χάρτη που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελεί ορόσημο για την επόμενη σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα