Τα κόμματα ζητούν ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική άμεσα

20:06 28/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

ΔΗΣΥ: «Επείγει η χάραξη ενεργειακής στρατηγικής»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως η σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης από την εταιρεία Noble είναι χωρίς αμφιβολία εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική και θετική.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ”πρόκειται για γεγονός, που επιβεβαιώνει πλήρως αυτούς που είχαν προωθήσει, διαχρονικά, την υπόθεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων

και που αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία των συμφωνιών οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης που είχαν συνομολογηθεί από τις κυβερνήσεις Κληρίδη και Παπαδόπουλου, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση”.

”Αυτό που τώρα επείγει”, είπε, ”είναι η χάραξη μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, η δημιουργία ενός αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου και η καθιέρωση διαδικασιών πλήρους διαφάνειας. Με επίγνωση ότι η ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων δεν αποτελεί υποκατάστατο για μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική που να βασίζεται στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη”.

Πρόσθεσε ότι ”πρέπει να προχωρήσουμε στην ορθολογική και όχι στην πολιτική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου”, αναφέροντας πως ”μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι η σημερινή θετική εξέλιξη θα μετουσιωθεί σε πραγματικό όφελος για τον τόπο”.

ΑΚΕΛ ιδιαίτερη ικανοποίηση

Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανακοίνωση ύπαρξης σημαντικής ποσότητας υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «Αφροδίτη» που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η σημερινή μέρα, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής, μπορεί δίκαια να χαρακτηριστεί ως ιστορική για την Κύπρο και το λαό μας στο σύνολο του. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.
Η επιβεβαίωση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντάσσει πλέον την Κύπρο στο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
Πρωτίστως, όμως, διανοίγει καινούριους ορίζοντες και ευοίωνες προοπτικές για τον τόπο και το λαό μας.
Πολλαπλά αναμένεται να είναι τα οφέλη, στο οικονομικό, το πολιτικό και το γεωστρατηγικό επίπεδο, γεγονός το οποίο φυσιολογικά δημιουργεί συναισθήματα αισιοδοξίας και αυξημένης σιγουριάς και αυτοπεποίθησης για το μέλλον της Κύπρου.
Εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα, επιτέλους η Τουρκία να αποβάλει τον αρνητισμό και την αδιαλλαξία που τη διακρίνει και να πάψει να προκαλεί και να απειλεί, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια δημιουργική και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, έχοντας τώρα ως πρόσθετο κίνητρο την ύπαρξη των υδρογονανθράκων, θα ανοίξει το δρόμο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού διανοίγοντας ταυτόχρονα προοπτικές μετατροπής της λεκάνης της Νοτιανατολικής Μεσογείου σε γέφυρα ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής μας.
Θεωρούμε ότι τα επόμενα βήματα αναφορικά με την ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από σύνεση, σοβαρότητα και υπευθ

Keywords
Τυχαία Θέματα