Τα «καλά νέα» από την Ελλάδα πίσω από τις επικεφαλίδες

20:15 31/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα «καλά νέα» από την Ελλάδα, τα οποία, όπως αναφέρει, σε μεγάλο βαθμό μένουν χωρίς αναφορά, προσπαθεί να αναδείξει με άρθρο της στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η Μαρία Πάολα Τόσκι, στρατηγική αναλύτρια αγορών στην JP Morgan Asset Management.

Η Ιταλίδα οικονομολόγος σημειώνει αρχικά ότι το χρηματιστήριο με την καλύτερη επίδοση τον τελευταίο χρόνο είναι των Αθηνών. Αναφέρεται

επίσης στην καταγραφή από το ΙΟΒΕ του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σχεδόν υψηλό διετίας, στην έκδοση ομολόγων από ελληνικές εταιρείες και στις προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και μικρό θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014. Σημειώνει πάντως ότι όλα αυτά δε σημαίνουν πως η χώρα έχει «φτιαχτεί», καθώς είμαστε στον έκτο χρόνο ύφεσης, με ευάλωτη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

Γίνεται επίσης αναφορά στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και στην παραδοχή του Βίλεμ Μπούιτερ από τη Citibank, που φέρεται να είχε εισαγάγει τον όρο «Grexit», ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε συνιστά πια τμήμα του βασικού σεναρίου της τράπεζας.

Σε ο,τι αφορά την αγορά εργασίας, η κα. Τόσκι σχολιάζει ότι ναι μεν παραμένει αδύναμη με υψηλό ποσοστό ανεργίας, αλλά το κόστος μονάδας εργασίας έχει μειωθεί κατά 14% από το 2009. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την περιορισμένη εγχώρια ζήτηση έχει οδηγήσει σε σταθερή βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που συνιστά καλή είδηση ως προς τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η οικονομολόγος χαιρετίζει επίσης τα βήματα προς τη μείωση του προσωπικού του δημοσίου, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, τον υπολογισμό της φοροδιαφυγής και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης γύρω από την ιδιοκτησία γης. Προσθέτει ότι παρά τους μειωμένους στόχους έχει γίνει τουλάχιστον μία αρχή στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αναφέρεται και στην επισήμανση περικοπών, κυρίως σε μισθούς του δημοσίου και στο κράτος πρόνοιας, όπως η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που μειώνει το λογαριασμό των συντάξεων.

Όλα αυτά κατά τη συντάκτρια του άρθρου αποδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλά νέα. «Αν η ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ ανταποκριθεί ή ξεπεράσει τις προσδοκίες, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα σταδιακά θα μειωθεί στο μηδέν τα επόμενα χρόνια. Αυτό ίσως βοηθήσει να πειστούν οι επενδυτές ότι η ευρωζώνη μπορεί να ενστερνιστεί μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και ότι δε χρειάζεται να είναι όμηρος των οικονομικών ελίτ», σχολιάζει η κα. Τόσκι, κλείνοντας με την παρατήρηση ότι κάποιες φορές η πραγματικότητα είναι καλύτερη από τις δραματικές επικεφαλίδες.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ εξάλλου αναφέρεται στην άνοδο του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα σε υψηλό πενταετίας, επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο οικονομολόγος Μπεν Μέι από το Capital Economics σχολιάζει ότι χρειάζεται προσοχή, διότι ενώ τα στοιχεία μοιάζουν πολύ ενθαρρυντικά, το ΑΕΠ δεν κατέγραψε βελτίωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Γίνεται επίσης αναφορά στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για έβδομο έτος ύφεσης για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα