Τ. Μητσόπουλος: “Πρακτικά δύσκολη η αναστολή επιβολής κομίστρων στους μαθητές”

14:59 16/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μια ενδεχόμενη αναστολή του μέτρου της επιβολής κομίστρων για τη χρήση σχολικών λεωφορείων πιθανώς να προκαλέσει αχρείαστη αναστάτωση και ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη διάσωση του κράτους, λόγω μνημονίου, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής ο Υπουργός Συγκοινωνιών

και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος πρακτικά είναι πολύ δύσκολη η αναστολή του μέτρου, γιατί είναι υποχρέωση μας προς την Τρόικα, αφού θα πρέπει να δοθούν 10εκ. ευρώ από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και δεν μπορούν να υπάρξουν περικοπές από άλλους τομείς.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως ο ίδιος θα διερευνήσει το θέμα και θα επαναξιολογηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών διεξήχθη σε έντονο κλίμα, αφού η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών ζητούν επιτακτικά αναστολή του μέτρου μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου, που αρχίζει από σήμερα μεταξύ των ενδιαφερομένων και των αρμόδιων Υπουργείων και που στόχο θα έχει τη διεύρυνση των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς.

Εξάλλου, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην μείνει κανένας μαθητής έξω από τάξη του, για να προσθέσει πως κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερος αριθμός μαθητών χρησιμοποιεί τα λεωφορεία.

Η Επιτροπή Συγκοινωνιών θα συνέλθει ξανά σε δύο εβδομάδες για τις καταληκτικές αποφάσεις της επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Μονογιός ανέφερε ότι η απόσυρση του μέτρου για τα κόμιστρα, ζητείται επειδή πολλοί μαθητές δεν μπορούν να πληρώνουν αυτά τα 15 ευρώ.

«Αυτό που ζητούμε από το Υπουργείο είναι να γίνει κοινωνικός διάλογος για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό το μέτρο. Παρόλο που το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει συνειδητοποιήσει ότι πολλοί μαθητές δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά τα 15 ευρώ, εντούτοις δεν αποδέχεται την απόσυρση του μέτρου, την οποία προτείναμε, γι’ αυτό και εμείς θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω μέτρα γιατί θεωρούμε απαράδεκτο και απάνθρωπο μερικοί συμμαθητές μας να μην μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και να στερούνται τη μόρφωση», είπε.

Προειδοποίησε με λήψη μέτρων από τους μαθητές εάν δεν διαφοροποιηθεί η απόφαση για την επιβολή κομίστρων, τα οποία όπως σημείωσε θα αποφασιστούν στην επόμενη σύσκεψη του Συμβουλίου της ΠΣΕΜ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου είπε το θέμα το κομίστρων άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις μετά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των μαθητών και τις διαμαρτυρίες των γονιών, αλλά και των άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

«Από τη μια», είπε, «αντιλαμβανόμαστε το αίτημα των μαθητών για δωρεάν διακίνηση, αφού κανείς δεν θα ήθελε να πληρώνουν οι μαθητές για τη μεταφορά τους στα σχολεία και από την άλλη κατανοούμε και τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τις προσπάθειες του Υπουργείου Συγκοινωνιών, για μια ρύθμιση που στόχο θα έχει όπως το σύστημα της επιβολής κομίστρων να καταστεί όσο το δυνατό πιο δίκαιο και να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν πραγματική ανάγκη».

Είπε πως κατά τη σημερινή συζήτηση τέθηκαν κάποιες προτεραιότητες, με τις οποίες να περιλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες συνανθρώπων μας στους καταλόγους, που θα δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση.

Επίσης, είπε πως έγινε μια σύσκεψη την περασμένη Δεύτερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και θα ακολουθήσει και δεύτερη την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιον τους, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ανέφερε ακόμα πως τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν πέραν των μαθητών που δικαιούνται σήμερα δωρεάν διακίνηση, που είναι τα παιδιά των ληπτών δημοσίου βοηθήματος, να δικαιούνται και οι μαθητές που οι γονείς τους είναι επί μακρόν άνεργοι, επίσης των μαθητών που οι γονείς είναι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης, καθώς επίσης και των παιδιών των μονογονεϊκών οικογενειών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι επιθυμία όλων είναι η επαναφορά της δωρεάν μεταφοράς μαθητών για όλους, ωστόσο αυτό, είπε, είναι αδύνατον λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής το ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ζήτησε αναστολή της επιβολής κομίστρων μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να διεξαχθεί ο διάλογος που έχει εξαγγελθεί.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε πως το θέμα των κομίστρων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα στη βάση κάποιων οικονομικών δεδομένων, σημειώνοντας πως το πρόβλημα δυστυχώς δεν λύθηκε σήμερα και αυτό δείχνει ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά ο κίνδυνος που υπάρχει γι’ αυτή την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας.

Κάλεσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών να μην υποβαθμίσει το πρόβλημα, αλλά να συνεχίσει τον εντατικό διάλογο με τις οργανώσεις των εμπλεκομένων, ούτως ώστε να υπάρξει κατάληξη σε αυτό το ζήτημα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως θεωρεί ότι μια προοδευμένη χώρα, η οποία έχει ανάγκη να εκπαιδεύσει το λαό της να χρησιμοποιεί τα δημόσια μέσα, επιβάλλεται να εφαρμόσει τη δωρεάν μεταφορά των παιδιών στα σχολεία και έκανε λόγο για «σκανδαλωδώς πολύ ακριβό το σύστημα δημοσίων μεταφορών στην Κύπρου».

«Στη Μάλτα το σύστημα δημοσίων μεταφορών στοιχίζει 10 εκ. το χρόνο. Στην Κύπρο στοιχίζει γύρω στα 100 με 110 εκ. το χρόνο. Είναι υπερβολή αυτό το ποσό και δεν βρίσκονται 10 εκ. για να πηγαίνουν τα παιδιά και ηλικιωμένοι στο σχολείο. Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το μνημόνιο και να μπορέσει να φέρει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των δημοσίων μεταφορών που να είναι πιο οικονομικό και πιο ουσιαστικό», είπε.

Ο Πρόεδρος Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η έναρξη διαλόγου, θέτει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση και στόχος είναι η συνέχιση της διαβούλευσης μέχρι την τελική κατάληξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα