Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο UCL

14:00 16/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ομιλία με θέμα “Η εξέλιξη του ναυτιλιακού δικαίου” περιελάμβανε η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη το πρωί της Πέμπτης στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου, από το οποίο έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο στο Ναυτικό Δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που καθορίζουν τη εξέλιξη των νομοθεσιών που διέπουν τη ναυτιλία διεθνώς, όπως η πειρατεία και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος

στο εθνικό ναυτικό δίκαιο, σημείωσε πως οι ναυτιλιακές δραστηριότητες στην Κύπρο υπόκεινται σε ένα επαρκές και εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο. “Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν υποβάλλει το κυπριακό ναυτιλιακό δίκαιο σε μια διπλή εξέλιξη, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Όπως εξήγησε, η Κύπρος έχει υιοθετήσει τις τελευταίες διεθνείς συνθήκες και πρωτόκολλα που καλύπτουν όλους τους τομείς που άπτονται της ναυτιλίας, μεταξύ άλλων περί ασφάλειας, περί πρόληψης ρύπανσης και εκπαίδευσης, πιστοποίησης και προστασίας των ναυτικών. Το ναυτιλιακό δίκαιο έχει εξελιχθεί ώστε να είναι ανταγωνιστικό, προσαρμοσμένο στις νεές συνθήκες, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ποιοτική εξέλιξη του εθνικού ναυτιλιακού δικαίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εφαρμογή sui generis, καινοτόμων νομοθεσιών και σε εξέλιξη λόγω παρεισφρήσεων από το αστικό δίκαιο, που έχει μετατρέψει προοδευτικά το ναυτιλιακό σε μικτό νομικό σύστημα.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχθηκαν και προσφώνησαν ο Κοσμήτορας του UCL Μάικλ Άρθουρ και η επικεφαλής του Νομικού Τμήματος Χέιζελ Τζεν. Η κα. Τζεν εξέφρασε την περηφάνεια του Τμήματος για την ανέλιξη του πρώην φοιτητή του, ευχαριστώντας τον για την ομιλία του.

Το πρωινό πρόγραμμα του Προέδρου ολοκληρώνεται (12 τοπική) με κατάθεση στεφάνου στο Κενοτάφιο του Αβαείου του Γουέστμινστερ και ξενάγηση στο ναό.

Το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης θα δώσει διάλεξη στο LSE.

Keywords
Τυχαία Θέματα