Συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Σπίτι της ΕΕ για τη Διεύρυνση

15:58 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαβεβαιώσεις για την εκτίμηση και τη σημασία που αποδίδει η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στην πολιτική Διεύρυνσης έδωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε συζήτηση υψηλού επιπέδου, με θέμα τη “Δέσμη Εγγράφων της ΕΕ για τη Διεύρυνση 2012″, εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, από τις 09:15 το πρωί μέχρι και μία ώρα μετά το μεσημέρι στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.

“Από πλευράς μας”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε

η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Ελεονώρα Γαβριηλίδου, “προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, αλλά και με το σύνολο των εταίρων μας, προσβλέπουμε τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου όσο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη, με κοινό στόχο όλων μας την ποιοτική προώθηση και εμβάθυνση της ενταξιακής προοπτικής των υποψηφίων προς ένταξη χωρών”.

“Η πολιτική διεύρυνσης”, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, “έχει αναμφίβολα αποδείξει την προστιθέμενη αξία της για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε δεκτικοί στο στόχο μιας ανοικτής προς τους γείτονές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει “την πλήρη ένταξή της, υπό την προϋπόθεση ότι πλήρως θα εφαρμόσει, χωρίς εξαιρέσεις, το σύνολο των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, κάτι που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν κάνει”.

“Για την κυπριακή Κυβέρνηση”, είπε ο κ. Στεφάνου, “η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας δεν περιέχει καμμίαν κρυφή ατζέντα” και, “για εμάς, όπως επανειλημμένα έχει τονισθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει τόσο έναντι της Ένωσης ως θεσμικού συνόλου όσο και έναντι των μελών αυτής, είναι προϋπόθεση για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ”.

“Μας λυπεί δε ιδιαιτέρως, για να το θέσω ήπια”, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, “η άρνηση της Τουρκίας να συνεργασθεί με την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Παρ’ όλα αυτά και παρά τη μη εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, η οποία έχει αποδοκιμασθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο από την ΕΕ”, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, “θα συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε από το καθήκον μας ως Προεδρία για την παρακολούθηση της προόδου της στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και την αμερόληπτη επανεξέταση της κατάστασης, με σκοπό να διευκολύνουμε, όπως και με όλους τους άλλους υποψηφίους, την πρόοδο των διαπραγματεύσεών της”.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, είπε στην ομιλία του πως η σημερινή συζήτηση γίνεται για το πακέτο Διεύρυνσης της ΕΕ 2012, “το οποίο παρουσιάσθηκε στις 10 Οκτωβρίου από τον Στέφαν Φίλε, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το οποίο αποτ

Keywords
Τυχαία Θέματα