Σύσκεψη Υπ. Εσωτερικών με ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς

17:23 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει να υπάρχει περισσότερη δημοκρατία και έκφραση από πλευράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αναφερόμενος στον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2013.

Είπε, επίσης, ότι η CYTA συμπεριφέρεται σαν καναλάρχης, ενώ δεν είναι, ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια

ευρώ στα πλαίσια της CYTAVISION, γίνεται μεγάλη διασπάθιση χρήματος, και υπάρχει αλόγιστη διαχείριση σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση της CYTA.

Ο κ. Χάσικος προήδρευσε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψης με στόχο τη διαβούλευση αναφορικά με τον Νόμο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ΡΙΚ, ΑΝΤ1, MEGA, SIGMA TV, CAPITAL TV, PRIME SPORTS, CYSPORTS, MAD TV και CYTAVISION. Χθες είχε προεδρεύσει παρόμοιας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν LUMIERE TV, PRIMETEL, CABLENET, NOVA CYPRUS και VELISTER LTD.

“Η διαβούλευση ξεκίνησε από χθες, στα πλαίσια του τροποποιητικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης περί ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών οργανισμών. Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι εντός δεκαπέντε ημερών οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις και θέσεις τους. Να πω ότι κάποιοι έχουν ήδη καταθέσει τις θέσεις και απόψεις τους. Και το αργότερο εντός ενός μηνός, αφού καταστούν όλοι κοινωνοί τόσο των θέσεων της Κυβέρνησης αλλά και των θέσεων και απόψεων ενός εκάστου ξεχωριστά, θα γίνει η δεύτερη συνάντηση. Εκεί, θα συζητήσουμε το νομοσχέδιο ουσιαστικά άρθρο προς άρθρο με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το συντομότερο”, είπε ο κ. Χάσικος.

Όπως είπε, “είναι ένα μεγάλο θέμα και, επιτέλους, πρέπει να μπει μια τάξη σε ό,τι αφορά τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς”.

Ερωτηθείς κατά πόσο περιλαμβάνονται οι πλατφόρμες παροχής οπτικοακουστικού υλικού, ο κ. Χάσικος απάντησε καταφατικά. “Και οι πλατφόρμες και η CYTA, με την οποία υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Όλα αυτά θα συζητηθούν στα πλαίσια αυτού του νομοσχεδίου”, ανέφερε.

Σε ερώτηση ποιές θα είναι οι παράμετροι αυτού του νομοσχεδίου, ώστε να μπορέσουν και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να αντεπεξέλθουν μέσα στην οικονομική κρίση, ο κ. Χάσικος είπε ότι “η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τα ΜΜΕ και όχι να τα σπρώξει σε οικονομικά αδιέξοδα, διότι εργοδοτούν πολλούς υπαλλήλους – αυτό είναι το ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την οικονομία – και το δεύτερο είναι η διασφάλιση της πολυφωνίας, του πλουραλισμού, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής χώρας, όπως είναι η Κύπρος”.

“Άρα, η πρόθεση ήταν και παραμένει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη έκφραση από πλευράς των ΜΜΕ αλλά, ταυτόχρονα, και η οικονομική βιωσιμότητα των ΜΜΕ”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα με τη CYTA, ο κ. Χάσικος είπε ότι “το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη CYTA δεν είναι μόνο το ότι εκπέμπει σαν κανάλι – δηλαδή συμπεριφέρεται σαν καναλάρχης, ενώ δεν είναι – αλλά και το θέμα των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύονται στα πλαίσια της CYTAVISION”.

“Σίγουρα, αυτό το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εκείνο που αναμένουμε και ευελπιστούμε σαν Κυβέρνηση είναι ότι με το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα μπει μια τάξη στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων της CYTAVISION, έτσι ώστε να μην χάνονται εκατομμύρια ευρώ, ενώ η CYTA θα μπορούσε να κάνει εξοικονομήσεις και, άρα, περισσότερα κέρδη. Και αφού θα έχει κέρδη, θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη. Άρα, η CYTA μας ενδιαφέρει”, είπε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει διασπάθιση χρήματος στη CYTA ένεκα αυτού και αν κάποιοι επωφελούνται, ο κ. Χάσικος είπε ότι υπάρχει μεγάλη διασπάθιση χρήματος.

“Δεν θα μπω σε τέτοια συζήτηση για το ποίοι επωφελούνται, πώς κλπ, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη διασπάθιση. Επίσης, υπάρχει, κατ’ εμένα, αλόγιστη διαχείριση σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση της CYTA. Όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα τα διαχειριστεί σωστά, προς όφελος της CYTA και, στο τέλος, προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα