Οι Ευρωπαίοι να χρησιμοποιήσουν αυστηρή γλώσσα προς τον Ερντογάν, λέει ο Γ. Λιλλήκας

16:35 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τους αξιωματούχους της ΕΕ να μιλήσουν στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με «τη γλώσσα του Ευρωπαϊκού Δικαίου», καλώντας τον να τερματίσει την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, αναμένεται ότι θα ασκηθούν πιέσεις αναφορικά με το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και αξιών στην Τουρκία.
Παράλληλα

ανέφερε ότι αναμένει από τους αξιωματούχους της ΕΕ να είναι αυστηροί απέναντι στην Τουρκία, όσο αφορά στην υποχρέωση της να αναγνωρίζει και να σέβεται όλα τα κράτη της ΕΕ.

Μόνο έτσι, πρόσθεσε, η ΕΕ θα αποκαταστήσει και τη δική της αξιοπιστία απέναντι στους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι «δικαιολογημένα νιώθουν πικραμένοι και απογοητευμένοι μετά και από την απόφαση του Γιούρογκρουπ» και το Μνημόνιο.

Επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας

Για την οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό, τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος να επανακτήσουν την αξιοπιστία τους.

Συμπλήρωσε όμως ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα μεμονωμένα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επαναδραστηριοποίηση ή σε επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως λέει η Κυβέρνηση.
Για να υπάρξει επανεκκίνηση, θα πρέπει οι τράπεζες και η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τρία βασικά ζητήματα, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Είπε ότι πρέπει να γίνει «μια σοβαρή αναδιάρθρωση των δανείων», κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, χαμηλώνοντας τη δόση στο επίπεδο που μπορεί να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης.
Συμπλήρωσε ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση όσον αφορά τα δανειστικά επιτόκια, τα οποία όπως είπε «παραμένουν σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα», ενώ χαρακτήρισε «τοκογλυφία» τα δανειστικά επιτόκια υπερημερίας που φτάνουν μέχρι το 14%.

Τέλος, είπε ότι οι τράπεζες με τη βοήθεια της Κυβέρνησης πρέπει να εξεύρουν τρόπους για να στηρίξουν έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη ρευστότητα.

Ατιμωρησία ενόχων της κρίσης

Εξάλλου, ο κ. Λίλληκας δήλωσε ότι το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών θα ικανοποιηθεί, όταν όλοι όσοι ευθύνονται για τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Την ίδια ώρα που η κρίση οδηγεί οικογενειάρχες στη φυλακή, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την κακοδιαχείριση στις τράπεζες, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για το ξεπούλημα των καταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή, παραμένουν ατιμώρητοι» είπε.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρθηκε στο σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, λέγοντας ότι «αναφέρει όλα όσα και η Συμμαχία Πολιτών εδώ και καιρό φωνάζει προς τους λάτρεις του Μνημονίου και ιδιαίτερα προς την Κυβέρνηση, η οποία με τυφλή υπακοή και χωρίς σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από το Μνημόνιο ακολουθεί τις προσταγές της Τρόικας».

Keywords
Τυχαία Θέματα