Συντονίζονται Υπ. Συγκοινωνιών και Ευρωβουλευτές για προώθηση κρίσιμων θεμάτων

15:52 2/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Κύπριοι Ευρωβουλευτές συντονίζονται σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης των προσπαθειών για προώθηση των κυπριακών συμφερόντων στο χώρο της ΕΕ σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου, με προεξάρχων ζήτημα αυτό της ανάγκης για άρση του εμπάργκο της Τουρκίας εις βάρος της κυπριακής ναυτιλίας και των κυπριακών αεροσκαφών.

Κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο, τέθηκαν σήμερα επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης

του αρμόδιου Υπουργού Τάσου Μητσόπουλου με τους Ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους, Ανδρέα Πιτσιλλίδη, Τάκη Χατζηγεωργίου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσόπουλος τη χαρακτήρισε πολύ παραγωγική και χρήσιμη, σημειώνοντας πως «έχουμε ζητήσει τη συνδρομή και την αρωγή των Ευρωβουλευτών μας σε μια προσπάθεια να διαχειριστούμε ευαίσθητα θέματα όπως είναι το ζήτημα των περιοριστικών μέτρων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται από πλευράς της Τουρκίας εις βάρος της κυπριακής ναυτιλίας, εις βάρος των κυπριακών αεροπλάνων».
Πρόσθεσε πως «έχουμε ζητήσει την κινητοποίησή τους, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, το οποίο όπως καλά είναι γνωστό αντίκειται σε βασικές πρόνοιες του διεθνούς δικαίου αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, «είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα που έχουν να κάνουν και με την προώθηση των κυπριακών συμφερόντων στο χώρο της ΕΕ και με τις δυνατότητες περαιτέρω συγχρηματοδότησης έργων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και ένταξης άλλων έργων στα ευρωπαϊκά προγράμματα».
«Έχω την υποχρέωση να καταγράψω την ετοιμότητα των Ευρωβουλευτών μας, συντονισμένα και συλλογικά, να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσόπουλος.

Ερωτηθείς αν έχουν καθοριστεί κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως «έχουμε ανταλλάξει απόψεις, τους έχουμε εφοδιάσει με ένα αναλυτικό σημείωμα για τα ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει».
Πρόσθεσε πως οι Ευρωβουλευτές έχουν αναλάβει τη δέσμευση να επικοινωνήσουν με τις πολιτικές ομάδες τους αλλά και με άλλες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι στέκονται παραδοσιακά δίπλα μας στη διεκδίκηση αυτών των θεμάτων. Πρόσθεσε πως θα έχουν μια νέα επικοινωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Είπε πως από την πλευρά του Υπουργείου «έχουμε αναλάβει την υποχρέωση οι συνεργάτες/λειτουργοί του Υπουργείου που βρίσκονται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες να έχουν τακτικές επαφές μαζί τους για καλύτερο συντονισμό και για προληπτική δράση».
Από την πλευρά της, η κ. Θεοχάρους είπε πως συζήτησαν θέματα τα οποία βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφορούν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων.
Ανέφερε πως αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση με το νέο Υπουργό, αλλά αυτό θα συνεχίσει να γίνεται σε τακτή βάση.

«Τα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τα χειριστούμε καταλλήλως αρχής γενομένης από τη Δευτέρα και στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε και άλλα προβλήματα τα οποία αφορούν κυρίως τις επιπτώσεις της τουρκικής κατοχής στις αεροπορικές και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας μας», ανέφερε.
«Εκφράσαμε τις απόψεις μας και θέσαμε ενώπιον του Υπουργού τη διάθεσή μας να δουλέψουμε με όποιον τρόπο θα μπορέσει να βοηθήσει το Υπουργείο», ανέφερε.

Ερωτηθείσα ποιά είναι τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε, είπε πως είναι το ζήτημα των θαλάσσιων συγκοινωνιών, του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία όχι μόνο υπό κυπριακή σημαία, όχι μόνο κυπριακών συμφερόντων, αλλά και σε πλοία τα οποία προσεγγίζουν κυπριακούς λιμένες.
«Αυτό είναι ένα δυσβάστακτο βάρος που δεν μπορεί να το αντέξει η κυπριακή ναυτιλία και φυσικά επηρεάζει και τη ναυτιλία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί το δυνατόν συντομότερο», επεσήμανε.

Ανέφερε πως συζήτησαν το ζήτημα της απαγόρευσης των υπερπτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών πάνω από την Τουρκία που προκαλεί ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος στην αεροπορική εταιρεία, σημειώνοντας πως «θα πρέπει επιτέλους να αρθεί αυτή η κατάσταση».
Είπε, επίσης, πως συζήτησαν το ζήτημα της αποδόμησης, της διάλυσης των πλοίων, βάσει του νέου κανονισμού που ορίστηκε από την ΕΕ. «Σε αυτό το ψήφισμα υπήρχαν κάποιες διατάξεις, οι οποίες ήσαν ιδιαίτερα επωφελείς για την κυπριακή υπόθεση και για την κυπριακή ναυτιλία. Δυστυχώς είχαμε χάσει την ψηφοφορία για πέντε ψήφους και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το θέμα με κάθε δυνατό τρόπο ούτως ώστε να μπορέσουμε αυτή την φορά να το κερδίσουμε», ανέφερε η κ. Θεοχάρους.

Ο κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε πως πρέπει πάντα να συντονίζονται οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές με την πολιτεία έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται ζητήματα ΕΕ και Κύπρου με ένα τρόπο που να είναι ωφέλιμος για τον τόπο.
Ανέφερε πως ο Υπουργός τους ενημέρωσε για τρία τουλάχιστον ζητήματα στα οποία οι Ευρωβουλευτές μπορούν να φανούν χρήσιμοι. «Και εμείς ασφαλώς αναλάβαμε να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές», πρόσθεσε.

Είπε πως ένα μεγάλο κεφάλαιο αφορά το γεγονός ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να έχει εμπάργκο απέναντι στην κυπριακή ναυτιλία, στα κυπριακά μέσα μαζικής μεταφοράς».
«Είναι ένα τεράστιο ζήτημα και θεωρώ ότι μπορεί να πλησιάζουμε μιαν εποχή όπου αυτό το θέμα θα βρεθεί καυτό μπροστά στο τραπέζι μας και να είμαστε έτοιμοι να δούμε πώς καταφέρνουμε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο που υπάρχει ένεκα του εμπάργκο της Τουρκίας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα