Συνομιλίες εφ’ όλης ύλης είχαν Φωτίου και Αβραμόπουλος

20:16 22/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανταλλαγή απόψεων για την άμυνα Ελλάδας και Κύπρου, το Κυπριακό, οι εξελίξεις όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η οικονομική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον Κύπριο ομόλογο του, Φώτη Φωτίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Οι

δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στη συνάντηση τους στην αμυντική θωράκιση για την υπεράσπιση των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας του Ελληνισμού, ελλαδικού και κυπριακού, σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που αφορούν στον κρίσιμο τομέα στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ έγινε επίσης ανασκόπηση στρατηγικών και επιχειρησιακών θεμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο υπουργείων και την επικαιροποίηση επιχειρησιακών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικής παραμέτρους στη ΝΑ Μεσόγειο.

«Εκείνο που προέχει σήμερα στην Κύπρο, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αναμένονται τον προσεχή Οκτώβρη» ανέφερε ο κ. Αβαρμόπουλος, επαναβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα το δικαίωμα της Κύπρου στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ».

«Η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες οικονομικές δυσκολίες και αν υπάρχουν παραμένει κατ` εξοχήν δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΑΜ, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη που θα προσφέρει η Αθήνα όσον αφορά την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η οποία όπως είπε θα είναι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Ο κ. Φωτίου από την πλευρά του έστειλε μήνυμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αξιοποιηθούν στο καλύτερο δυνατό βαθμό και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, τονίζοντας ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και στον αγώνα της για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της έχει την Ελλάδα, μόνιμο, σταθερό και ανιδιοτελή συμπαραστάτη για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ελλάδα και Κύπρος, όπως είπε ο κ. Φωτίου, καλούνται υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, να επανασχεδιάσουν και να επικαιροποιήσουν την αμυντική τους συνεργασία καθώς και στη βάση των νέων προοπτικών που αναδεικνύονται μετά την ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Κύπριος ΥΠΜΑ τόνισε ότι «η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Εμείς ενεργούμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Και κανένας εκβιασμός, καμία αμφισβήτηση δε θα σταματήσει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών». Τις συνομιλίες απασχόλησε επίσης η ενεργειακή ασφάλεια.

Όσον αφορά το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε τον κ. Αβραμόπουλο ότι η προσπάθεια δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και ζήτησε έμπρακτα τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια.

Σε ερώτηση όσον αφορά την πολιτική που θα σχεδιαστεί απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις δηλώσεις της Άγκυρας όσον αφορά το Κυπριακό και το ενδεχόμενο προσπάθειας σύνδεσης της οικονομικής κρίσης με το κυπριακό ζήτημα, ο κ. Φωτίου είπε ότι οι αμφισβητήσεις και οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας είναι πολύ τακτικές. Ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πάει στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό «με κάθε καλή διάθεση αφού γίνει σωστή προετοιμασία ασφαλώς ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί αυτή την περίοδο να υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις από την Τουρκία εάν πραγματικά θέλει να στεφθεί με επιτυχία αυτή η νέα διαδικασία».

Επανέλαβε ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου είναι κυριαρχικό της δικαίωμα και λέγοντας ότι «ούτε νομίζω θα αποδεχθούμε να υπάρξει μια σύνδεση του Κυπριακού με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη». Διαμήνυσε δε ότι «αν νομίζουν κάποιοι ότι ενόψει και οικονομικής κρίσης είμαστε ευάλωτοι για να απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα νομίζω ότι ξεγελούν τους ίδιους τους εαυτούς τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του εκτίμησε ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα διαμορφώσει νέους όρους ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή την πράγματι λεπτή περίοδο που διανύουμε και την τόσο ευαίσθητη θα αποφεύγονται δηλώσεις που επιδεινώνουν το κλίμα». Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι η Αθήνα θέλει το «συντομότερο δυνατόν να υπάρξει λύση στο Κυπριακό», καθώς αυτό «θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα φέρει πιο κοντά τις χώρες της γειτονιάς μας και όπως είπα στην αρχή θα διαμορφώσει ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας», καλώντας να «κυριαρχήσει η σύνεση και ο ρεαλισμός».

«Νομίζω ότι αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι γείτονές μας στην Τουρκία» είπε ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «θα αποφεύγονται στο μέλλον δηλώσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και δεν συμβάλλουν στον στόχο που έχουμε θέσει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού».

Όσον αφορά την πρακτική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας εν καιρώ μνημονίου, ο κ. Φωτίου διεμήνυσε ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία για να αποδυναμωθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και δεν θα το επιτρέψουμε». Όπως είπε λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες ενόψει αυτής της κρίσης όμως όπως διαβεβαίωσε θα γίνει ότι είναι δυνατόν «ώστε να διατηρηθεί αυτό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων σε υψηλά επίπεδα».

Ο Έλληνας ΥΠΑΜ είπε ότι σε ό,τι αφορά τώρα την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο «έχουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε εξέλιξη, πολλά από αυτά τα προγράμματα ήδη υλοποιούνται και άλλα που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμυντική θωράκιση του νησιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα