Συγγενής θύματος πέταξε ένα παπούτσι στον Μπράιβικ

16:07 11/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ένας συγγενής θύματος του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ πέταξε προς το μέρος του κατηγορούμενου ένα παπούτσι κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία διακόπτεται για πρώτη φορά εξαιτίας κάποιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

“Δολοφόνε! Να πας στην κόλαση, να πας στην κόλαση, σκότωσες τον αδελφό μου”, φώναξε ο άνδρας αυτός ο οποίος καθόταν στη δεύτερη σειρά και πέταξε το παπούτσι του προς το μέρος του Νορβηγού κατηγορούμενου για τον θάνατο 77 ανθρώπων, ο οποίος καθόταν σε απόσταση λίγων μέτρων, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η νορβηγική εφημερίδα VG.

Το παπούτσι χτύπησε

μια από τις δικηγόρους του κατηγορούμενου. Η δίκη διακόπηκε προσωρινά, κατά τη σημερινή 17η μέρα διεξαγωγής της, ενώ οι παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκροτούσαν και φώναζαν “Μπράβο”.

Ο άγνωστος άνδρας απομακρύνθηκε από την αίθουσα με την βοήθεια των αστυνομικών, ενώ συνέχισε να φωνάζει στα αγγλικά “Να πας στην κόλαση”. Από την αίθουσα απομακρύνθηκε και ο Μπράιβικ.

Πριν από την διακοπή της δίκης, μάρτυρες κατέθεσαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς έχασαν τη ζωή τους 12 από τα 69 θύματα του Μπράιβικ στο νησί Ουτόγια.

Αργότερα σήμερα επρόκειτο να καταθέσουν στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο δύο μάρτυρες οι οποίοι γλίτωσαν από την επίθεση του Μπράιβικ στο Ουτόγια.

Ο Μπράιβικ έχει παραδεχτεί ότι στις 22 Ιουλίου του 2011 πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας και στο Ουτόγια από τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι αλλά έχει δηλώσει αθώος. Εάν ο Μπράιβικ κριθεί ποινικά ανεύθυνος, θα αποφασισθεί ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Σε μια σχετική με την υπόθεση αυτή κίνηση, η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Ο νόμος, που αποκαλείται “Lex Breivik” (Νόμος Μπράιβικ) επιδιώκει να μειώσει τον κίνδυνο επικίνδυνοι ασθενείς να διαφεύγουν από τους φρουρούς ασφαλείας ή να πιάνουν ομήρους.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών και ο σωματικός έλεγχος σε ασθενείς και στους επισκέπτες τους με τη χρήση, μάλιστα, ανιχνευτή μετάλλων, έγραψε η εφημερίδα Adresseavisen.

Η Ένωση Νορβηγών Δικηγόρων και η Ένωση Νορβηγών Ψυχολόγων έχουν ασκήσει κριτική κατά των προτάσεων με το αιτιολογικό ότι απαιτείται περισσότερη προπαρασκευαστική εργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα