Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού για το πραξικόπημα του 1997

17:28 4/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη χθεσινή σύλληψη, μεταφορά στην Άγκυρα και ανάκριση του Τούρκου πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού εν αποστρατεία, Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί από τον Εισαγγελέα της Άγκυρας για την υπόθεση του «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» της 28ης Φεβρουαρίου 1997, αναφέρεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Ο Εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση του Καρανταγί, ωστόσο το Δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Η

τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» εκτιμά ότι η σύλληψη του Καρανταγί σχετίζεται με τη μήνυση που είχε υποβάλει ο τότε Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Τσεβίκ Μπιρ. Η «Μιλλιέτ» αναφέρει ότι ο Καρανταγί δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν ήταν εκ των προτέρων ενήμερος για την επίδειξη δύναμης του στρατού το 1997 με την έξοδο των τανκς στο προάστιο Σιντζάν της Άγκυρας.

Η «Χαμπερτούρκ» γράφει ότι ο Καρανταγί αρνήθηκε ισχυρισμούς ότι ο ίδιος είχε δώσει «γραμμή» στις εφημερίδας να στηρίξουν με πρωτοσέλιδα την παρέμβαση του στρατού το 1997. Στις 25 Ιουνίου 2012, προστίθεται, ο στρατηγός εν αποστρατεία, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη σύσταση της «Δυτικής Ομάδας Εργασίας» εντός του στρατεύματος το 1997 για την προετοιμασία του «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» της 28ης Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο τότε Υπαρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Τσεβίκ Μπιρ στη μήνυσή του τόνισε ότι ήταν αδύνατη η σύσταση και η λειτουργία της «Δυτικής Ομάδας Εργασίας» εν αγνοία ή χωρίς τη συναίνεση του Καρανταγί.

Η «Χουριέτ» υπενθυμίζει ότι η έρευνα για το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και στο πλαίσιό της έχουν συλληφθεί 62 άτομα εκ των οποίων 16 εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα