Δύσκολη χρονιά για οικονομία και νοικοκυριά δήλωσε ο Εκπρόσωπος στον LGR

16:44 4/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο χρόνος θα είναι γεμάτος με προκλήσεις στην οικονομία, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε συνέντευξη του την Παρασκευή το πρωί στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR.

«Εδώ στην Κύπρο», είπε ο κ Στεφάνου, «όντως θα είναι μια χρονιά γεμάτη από προκλήσεις, θα είναι μια χρονιά που εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Μνημονίου,

που καταρχήν έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα, θα είναι δύσκολη χρονιά, και για την οικονομία, και για τα νοικοκυριά».

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, ήταν αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα προκύψουν, να διασφαλιστούν θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική της οικονομίας, με τη συνέχιση της διαχείρισης από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μεγάλης προοπτικής που έχει ανοιχτεί μέσα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε», συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «ότι και μέσα από δυσκολίες, σύντομα θα μπορέσουμε να περάσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, που είναι αναγκαία, για να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπισθεί η ανεργία, και να μπορέσουμε να δούμε καλύτερες μέρες», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γενική απογοήτευση πού υπάρχει όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι η Τουρκία και ο κ. Έρογλου, επιδίωξαν να οδηγήσουν το Κυπριακό σε αδιέξοδο, και βρήκαν την αφορμή από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, για να διακόψουν αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι η Τουρκία, και γενικότερα η τουρκική πλευρά, δεν στοχεύει στην επίλυση τού Κυπριακού πάνω στη βάση των ψηφισμάτων τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγήσει σε μια λύση, που θα τερματίζει την κατοχή, και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό, αλλά στοχεύουν μέσα από τη συνέχιση της παρούσης κατάστασης, στη διαιώνιση της κατοχής», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι για αυτό το λόγο θα πρέπει να συνεχιστούν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας οι προσπάθειες ώστε «να φτάσουμε σε μία λύση στο Κυπριακό». Είπε επίσης ότι έχει σημασία ενόψει των προσπαθειών της Τουρκίας να εκτροχιάσουν το Κυπριακό από τη διαδικασία που προβλέπεται στα ψηφίσματα τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και από τον στόχο της λύσης, που είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σε κάτι άλλο, «να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτή της βάση λύσης του Κυπριακού, όπως και στα ψηφίσματα τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πουύ αποτελούν το δόρυ, και την ασπίδα της προσπάθειας μας».

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία και τις θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι θέσεις του κάθε υποψηφίου, θα πρέπει να κρίνονται με βάση το πού είμαστε και το πού μπορούν αυτές να οδηγήσουν.

«Έχω τονίσει προηγουμένως», είπε ο κ Στεφάνου, «τη σημασία να παραμείνουμε συνεπείς στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι για αυτό που η θέση μας είναι πως εάν πάμε σε λογικές μηδενικής βάσης, τότε εμείς οι ίδιοι, θα έρθουμε να ακυρώσουμε τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και θα διευκολύνουμε την Τουρκία να κάνει τη δική της την πολιτική».

Συνεχίζοντας είπε ότι η Τουρκία θα διευκολυνθεί επίσης αν και εφόσον υιοθετηθούν οι απόψεις που υπάρχουν περί νέας διαδικασίας και για διευρυμένες διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε, αυτό θα βοηθήσει την Τουρκία να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη σύγκληση μιας τετραμερούς διάσκεψης, που θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να προωθήσει τις δικές της μεθοδεύσεις.

Επανέλαβε ότι ενόψει των σχεδιασμών της Τουρκίας, έτσι όπως κατατίθενται και στο έγγραφο τού Υπουργείου Εξωτερικών τής Τουρκίας, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η απάντηση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι περισσότερη συνέπεια και αποφασιστικότητα για λύση του Κυπριακού, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα