Συνεδρία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ και αντιδράσεις της Συρίας

20:23 30/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε σήμερα το πρωί τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος συναντάται με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσουν τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Ασαντ στις 21 Αυγούστου”, είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί

η ανωνυμία του.

Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συνεδρίαση η οποία διεξάγεται μετά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίψει την εμπλοκή του Λονδίνου σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το μη απόρρητο μέρος της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών που αφορά την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα η οποία σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Εξάλλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του “απορρίπτει οποιαδήποτε αποσπασματική έκθεση δημοσιοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προτού η αποστολή (των Ηνωμένων Εθνών) ολοκληρώσει την εργασία της και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από την αποστολή” των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Οι αναλύσεις αυτές, οι οποίες θα γίνουν σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, θα χρειαστούν εβδομάδες εργασίας, έχει διευκρινίσει ο ΟΗΕ. Ο Μουάλεμ ζήτησε επίσης “η αποστολή να ερευνήσει επίσης σε τοποθεσίες στις οποίες Σύροι στρατιώτες εκτέθηκαν σε νευροπαραλυτικά αέρια”, τα οποία χρησιμοποίησαν οι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με την Δαμασκό.

Η Δαμασκός κατηγορεί από την πλευρά της τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων στις 24 Αυγούστου στην Τζόμπαρ, στα προάστια της Δαμασκού, για να απωθήσουν επίθεση του στρατού.

Μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση στη Συρία, η επέμβαση αυτή, εφόσον τελικώς αποφασιστεί, αναμένεται ότι θα στηριχθεί κυρίως στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο. Οι Βρετανοί, μαζί με τους Γάλλους, επρόκειτο να είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, συμμετέχοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις που διαθέτουν στην περιοχή: ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο με δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ καθώς και τη βάση τους στην Κύπρο.

Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Αμπου Ντάμπι (έξι Rafale).

Η Τουρκία, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να διαθέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, δηλαδή 510.000 άνδρες και 354 μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως αμερικανικά F-16.

Στα σύνορά της με τη Συρία έχουν αναπτυχθεί αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot που παρείχαν οι αμερικανικές, οι γερμανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσουν το τουρκικό έδαφος από συριακούς πυραύλους.

Η συμμετοχή των χωρών του Κόλπου εκτιμάται ότι θα είναι απολύτως περιορισμένη: θα παράσχουν μόνο πολιτική υποστήριξη και όχι υλική αν και θα επιτρέψουν τη χρήση των αμερικανικών και γαλλικών βάσεων για μια επίθεση στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα